НЗОК да плаща нови дейности въпреки неподписания НРД?

6706
НЗОК да плаща нови дейности въпреки неподписания НРД?

От ГЕРБ предлагат Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да плаща за новите дейности, въпреки че Националният рамков договор (НРД) не е подписан, съобщи БГНЕС.

В НРД за следващата година беше заложено касата да поеме плащанията за процедурите "ин винтро", ваксините, проследяването на психично болни и пациенти с кожно-венерическите заболяване и интензивното лечение, които досега се плащаха от здравното министерство. След като от Българския лекарски съюз (БЛС) отказаха да подпишат договора, управляващото мнозинство се принуди да предложи промени в Закона за здравното осигуряване, които да дадат възможност на касата да плаща новите дейности.

"В случаите, когато в закона за бюджета на НЗОК за следващата година се предвижда финансиране на нови медицински дейности, съответно дентални дейности, лекарствени продукти и медицински изделия, за които в действащите до момента НРД не се съдържат законовите изисквания, те се определят с решение на надзорния съвет на НЗОК по предложение на управителя на НЗОК", пише в промените, предложени от няколко депутати от ГЕРБ, които днес ще се гледат на първо четене в Парламентарната здравна комисия.

Според председателя на здравната комисия Даниела Дариткова, ако не бъдат направени промените, няма как да започне изпълнението на новите здравни дейности. Не можем да поставим под риск функционирането на интензивните отделения и на програма "ин витро", коментира тя. Със законодателните промени, предложени от ГЕРБ, целим да гарантираме на всички български граждани достъп до медицинска помощ, подчерта от своя страна и здравният министър Десислава Атанасова. Тя е убедена, че законодателните промени имат подкрепата и на пациентските организации, защото са в полза на самите пациенти. Тя обясни, че интензивното лечение на здравноосигурените ще се плаща от касата, а здравното министерство ще продължи да плаща за интензивната грижа за здравно неосигурените чрез трансфери към касата.

Неподписването на НРД от страна на Българския лекарски съюз ни поставя в изключителна патова ситуация и вместо нуждаещите се от "ин витро" да изчакват старта на финансирането на процедурите още през януари, те са в голям стрес, заяви Радина Велчева, председател на Фондация "Искам бебе" и подчерта, че нищо не се прави зад гърба на пациентите с репродуктивни проблеми. Самата тя се надява промени в закона да бъдат приети бързо.

"Действията ни бяха насочени към постигане на съгласие с БЛС. Принудени сме да заобиколим лекарския съюз", коментира управителят на НЗОК Пламен Цеков, който смята, че БЛС не могат да коментират здравната политика, която се задава от МЗ и от правителството.

Редактор: Е. Гигова

Готвят спешни промени в Закона за здравното осигуряване

Управляващите готвят спешни промени в Закона за здравното осигуряване, за да позволят финансиране на фонд "Ин витро" и имунизации от На...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com