Очаква ни по-интензивна грипна епидемия в сравнение с миналата година

10711
Очаква ни по-интензивна грипна епидемия в сравнение с миналата година

Тази зима ни очаква по-интензивна грипна епидемия в сравнение с миналата година. Специалистите очакват пикът на грипа у нас да бъде след около три седмици, съобщи БНР.

От МЗХ заявиха, че няма възможност при нас да се разрасне грипна епидемия като тези в САЩ, Мексико и Канада. Причината е, че грипният щам, който върлува в САЩ, е различен от грипните щамове, които ще са причина за епидемията в Европа тази зима. Грипната епидемия в Европа вече е започнала в страните от северозападната част на континента. Балканите са спокойно място засега. Дори в Румъния отчитат необичайно ниска заболеваемост.

У нас картината е подобна - едва 84 болни от остри и респираторни заболявания на 10 души от населението. Очакванията са до 2-3 седмици заболеваемостта да се повиши. Топлото време ще спомогне за това, защото със затоплянето се увеличават и контактите между хората.

Специалисти като националния консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова и главния здравен експерт д-р Ангел Кунчев успокояват, че грипът няма да е толкова тежък, защото за него ще са причина изменените грипни щамове от миналата година. Въпреки че вече сме прекарали този грип миналата зима, специалистите очакват повече болни.

Грипната вълна идва в края на януари

Тези, които имат желание да се ваксинират срещу очакваната в края на месеца грипна вълна, трябва да го направят тази седмица. Това об...

Здравните инспекции в страната, болниците и личните лекари ще получат още тази седмица указания за действия при повишаване на заболеваемостта. Засега специалистите не могат да прогнозират с какви клинични прояви ще протича заболяването. Донякъде вече е и късно да бъде поставена ваксина срещу грип, а най-добрият начин за предпазване си остават ограничаването на контактите с болни хора.

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com