Отмениха бедственото положение в община Неделино

6842
Отмениха бедственото положение в община Неделино

В 10 ч тази сутрин кметът на община Наделино отмени бедственото положение, съобщи БГНЕС.

Рано сутринта ситуацията все още беше тежка. Късно снощи валежите са спрели, но въпреки това бедственото положение в Неделино остана до 10 ч, когато започна и разчистването на пораженията от обилните валежи вчера.

Реставрират Златоград

Три старинни къщи от Етнографския ареален комплекс в Златоград ще бъдат реставрирани по проект, финансиран от Оперативна пр...

„Снощи с високопроходими автомобили към 22.30-23.00 ч. успяхме да закараме хората, където беше необходимо”, каза кметът на общината. Снощи се е срутила земна маса на републиканската пътна мрежа – на пътя между Неделино и Бял извор. Разчистването на пътя е продължило до полунощ, съобщи за "Фокус" кметът на общината Стоян Беширов.

В община Златоград, която също бе силно засегната от обилните валежи, положението е спокойно. Дъждът е спрял, а заплашително покачващото се ниво на язовир „Златоград” е започнало да се понижава. Река Върбица също е спокойна и няма проблеми за населението. Язовирът все още прелива около 26 см, но това не е опасно. По думите на Мирослав Янчев, кмет на Златоград, язовирите играят много важна роля при обилни валежи, тъй като поемат голяма част от водата.

„В рамките на две денонощия язовир „Златоград” е поел 2 200 000 куб. м вода, което показва, че благодарение на него нещата са спокойни”, каза Мирослав Янчев. Нивото на река Върбица също спада чувствително. Тя е бързо отточна река и при липса на валежи, нивото й се нормализира бързо. Кметът на Златоград каза още, че днес ще продължи разчистването на свлачищата и свлеклите се земни маси по пътищата в общината, както и премахването на образувалите се наноси по пътищата.

Междувременно от НИМХ съобщиха, че най-обилни са били валежите през последните 12 часа в Кърджали, където количеството на дъжда е 14 литра на кв. м. Това съобщи за агенция „Фокус” Красимир Стоев, дежурен синоптик на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. В Ново село (Видинско) са паднали валежи от 13 литра на кв. метър, във Враца – 10 литра на кв. м, в Лом – 8 литра на кв. м. Във Видин количеството на валежите е било 7 литра на кв. м., а във Велико Търново - 6 литра на кв. м. В останалата част от страната количеството на валежите е между 1 и 5 литра на кв. метър.

Нов център за справяне с бедствия и аварии функционира в София

Нов център за управление при бедствия и извънредни ситуации вече функционира в София. В случай на бедствие от него ще се координират де...

Снимка: архив

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com