Панайот Рандев: През есента протестът срещу правителството ще се разшири

9005
Панайот Рандев: През есента протестът срещу правителството ще се разшири

През октомври-ноември протестът срещу правителството ще се разшири и към него вероятно ще се включат и други социални групи – сходни с тези от февруари-март. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” психологът Панайот Рандев, ръководител на Институт РЕ-ГЕНЕЗИС.

Протестът в София ще продължи във вида, в който е досега, може би с модификации и иновации. Независимо дали е имало съзнателно провокиране на сблъсъка на 23 юли от властта или от други сили, или полицейска некомпетентност, протестът е нямал в себе си и няма и да има и в бъдеще подобен агресивен тон. „Това противоречи на самата му философия и на начина, по който се протестира в света през последните години.

Малобройно присъстие на ДАНСwithme, контрапротестът свърши за 20 минути

За 59-ти ден #ДАНСwithme поиска оставката на правителството на Пламен Орешарски и разпускане на Народното събрание. Протестът е малобр...

Философията на протестите и в чужбина, и у нас е да бъдат артистични хепънинги, които да пародират властта и нейните представители, да се действа по философията на т.нар. „интелигентност на ятото” или "swarm intelligence". Опитът за половин век използване на ненасилствени действия от протестиращите показа, че тези „меки” форми са по-ефективни от „твърдите” и груби форми на протест”, обясни психологът Панайот Рандев.

„По никакъв начин тези актове на насилие, които се случиха на 23 юли 2013 г. около парламента, не кореспондират с философията на 99 на сто от участниците в тях. По-скоро насилието беше от страна на полицаите и ние видяхме доста кадри в тази посока. Не смятам, че протестиращите са били агресивни, по-скоро това беше провокирано от други хора”, заяви още Панайот Рандев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com