Перспективите ни за членство в Шенген не са много оптимистични

6515
Перспективите ни за членство в Шенген не са много оптимистични

Румънският министър по европейските въпроси Леонард Орбан заяви във вторник, че перспективите на Румъния за членство в Шенгенското пространство не са оптимистични на фона на изискването на Холандия за два положителни последователни доклада за съдебната система и борбата срещу корупцията на страната в рамките на Механизма за сътрудничество и контрол, съобщава „Бизнес ривю”, цитирани от агенция "Фокус".

„Механизмът за сътрудничество и контрол по съдебната реформа и борбата срещу корупцията е полезен вътрешен механизъм, но той се превърна в инструмент срещу държавните интереси на европейско ниво”, посочи Орбан. Той подчерта, че ако механизмът бъде приложен еднакво към всички страни-членки, биха се получили „интересни оценки”, които може да покажат, че България и Румъния не са най-корумпираните членове на ЕС.

Стартира датската мисия "България в Шенген"

България и Румъния трябва да станат част от Шенгенското пространство максимално бързо. Към това ще стреми Дания по време на 6-месечно...

От своя страна, посланикът на Дания в Румъния, Михаел Стернберг, заяви, че страната му, която в момента е ротационен председател на ЕС, „е готова да приеме България и Румъния като пълноправни членове на Шенгенското пространство”. Посланикът изрази увереност, че едни и същи критерии би трябвало да се прилагат към настоящите и бъдещите членове на Шенген, като се избягват двойните стандарти.

„Холандското правителство няма голямо поле на действие заради вътрешнополитически причини”, посочи още Стернберг, с което подсказа, че влизането на София и Букурещ в Шенген може да не се случи по време на датското председателство на ЕС.

Въпреки това румънският външен министър Теодор Баконски посочи, че Румъния и България би трябвало да се присъединят към Шенген през първата половина на 2012 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com