Петър Кънев: Депутатите от ГЕРБ бяха машина за гласуване

21879
Петър Кънев: Депутатите от ГЕРБ бяха машина за гласуване

Позицията на КБ е категорична, заявена на заседание на Комисията по бюджет и финанси. Ние считаме, че се вдига прекалена гюрултия, защото това е обикновена процедура.  Така Петър Кънев, народен представител от ПГ на КБ, коментира темата за наложеното вето върху актуализацията на Бюджет 2013, цитиран от БНТ.

Той поясни, че това което предлага правителството е минимум. Според него тази актуализация е трябвало да се направи веднага, след като правителството взе изпълнителната си роля. Нужна е корекция и не бива да се изпада в крайности, каза той.

"Няма да коментирам темата Симеон Дянков, но ще се коментирам бюджета на Менда Стоянова, защото той е изготвен от нейната бюджетна комисия. ГЕРБ превърнаха парламента в придатък на изпълнителната власт. И преди го е имало, но такова чудо до сега не е било. Депутатите от ГЕРБ бяха машина за гласуване. Гледайки бюджета за 2014 г. ми се иска да работим заедно с опозицията, защото на нас това ни трябва - здрава стабилна опозиция", каза народният представител.

Реформаторският блок може да се превърне в патерица на БСП и ДПС

Да разчиташ на "умни и красиви" избиратели не е само привилегия, но и огромна отговорност. Умните избиратели много по-трудно могат да...

"ГЕРБ направи предизборно красив бюджет с великолепна разходна част. Обаче, за да можеш да раздаваш, трябва малко да събереш. Данъци 2012 и данъци 2013 - разлика от 1,4 млрд лв. са планувани повече от миналата година. Изпълнено е само 270 млн. повече. Като имате предвид, че голямата събираемост е през месец март. Приходите от ДДС са само 200 млн. лв. повече. Откъде ще дойдат тези пари?", попита той.

Петър Кънев заяви, че накрая на четвъртата година ГЕРБ са се загрижили за пенсионерите и социално слабите. Той обясни, че пенсиите на 2,5 млн. лв. възрастни хора са били замразени. Бизнесът също е "бил във фризера", защото като няма потребление няма и производство. По неговите думи на бюджетна комисия и хора от ГЕРБ са признали, че ветото на президента няма икономически доводи, а това е политически акт. "Не знам кой е писал на президента за ветото, но не са хора, които разбират от бюджет. Той трябва да стои по сериозно, не трябва в екипа му да има само прависти и политолози, а хора, които разбират от икономика. С бюджет шеги не се играят", каза той.

Кънев заяви, че 336 млн. лв. са просрочени плащания и към днешна дата това е една нормална сума. Според него първите стъпки на правителството са добри и е направило необходимото. "Фискалният резерв в момента е 4,3 млрд., но не са платени тези 880 млн., които трябва да се върнат на банките. Върнат ли се те ние падаме под 4,5 млрд., а януари и февруари предстоят почти 0.5 млрд. по текущи плащания. Този буфер е резерв, който ще ни трябва. Той може да се използва и за разплащане с бизнеса", обясни депутатът. Кънев припомни, че "финансовият гений Симеон Дянков", е докарал неразплатените суми до 750 млн. "Години наред МФ лъжеше Световната банка, че ние правим много нисък бюджетен дефицит, за да си направим едно прекрасно CV", допълни той.

На въпрос как ще бъдат подбрани фирмите, на които ще бъде платено, Петър Кънев заяви, че те не могат да се избират. "Над 90 млн. е платило Министерството на финансите за лихви по просрочени вземания. Фирмите нямат цвят. Няма значение от кого е сключен договора. Ние трябва да помогнем на бизнеса да тръгне, защото имаме 100 000 фирми официално по-малко и 400 000 безработни", заключи Петър Кънев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com