Плевнелиев: Нападението срещу Доган е посегателство срещу демократичните ценности

8666
Плевнелиев: Нападението срещу Доган е посегателство срещу демократичните ценности

Нападението срещу бившия лидер на ДПС Ахмед Доган е посегателство срещу демократичните ценности в България. Това коментира президентът Росен Плевнелиев на пресконференция по повод една година от встъпването си в длъжност.

Като президент, който работи за единството на нацията, ще следя отблизо реакциите по този случай и ще направя всичко по силите си, за да успеем да предотвратим изострянето на политическото напрежение в страната, подчерта Плевнелиев.

Той призова политиците да не използват нападението за предизборни цели. Ако този акт на посегателство срещу демократичните ценности в страната бъде използван в предизборните кампании на опозицията, ще е много опасно и безотговорно, подчерта президентът.

Плевнелиев е разговарял и лично с Ахмед Доган, и с лекарите, които са се грижили той да се възстанови от шока. Аз считам, че са допуснати слабости и със сигурност ще се предприемат мерки. Недопустимо е да може един случаен човек да може да влезе на висш форум, да насочи пистолет от много близка дистанция, категоричен е Плевнелиев.

БХК: Нито насилието над Енимехмедов, нито оправдаването му от прокуратурата е правомерно

Не е прав градският прокурор на София Николай Кокинов, че за „обезвреждането на такъв нападател се налага причиняването на такива...

Държавният глава добави, че както покушението над Доган, така и терористичният атентат на бургаското летище са изключително негативни за развитието на страната ни и със сигурност ще маркират по този начин и настоящата година.

От думите му стана ясно още, че нападението над екслидера на ДПС ще бъде разгледано на следващия Съвет по национална сигурност.

Росен Плевнелиев посъветва министрите да са "по–малко по трибуните, а повече по обектите". Той посочи, че трябва да има "приемственост и надграждане, а не партизански подход".

Според президента в следващата година проблемите на България, върху, които ще се фокусира, са: дефицитът на справедливост в обществото, недостатъчната приемственост и надграждане, и демографският проблем.

Държавният глава призова партиите да не обещават всичко, за да спечелят повече гласове. Освен това, ако решат да водят негативна кампания, да помнят, че доброто име на България се изгражда с година, а може да се разруши за един ден.

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com