Плевнелиев подкрепи създаването на ислямски институт в София

8515
Плевнелиев подкрепи създаването на ислямски институт в София

Не съм аз човекът, който ще преведе институциите през този път, но лично аз приветствам, добронамерен съм в тази посока и разбира се в рамките на правилата и законите очаквам този проект да намери своята реализация.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който бе на посещение в Главното мюфтийство и имаше среща с главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. Повод за думите му са намерението и инициативата на Главното мюфтийство да бъде построен Висш ислямски институт (ВИИ) в София, предаде БГНЕС.

Аз смятам, че наличието на такъв център по-скоро ще даде възможност за толерантност и за това да бягаме от радикалното изповядване, а България да бъде предпазена от навлизането на радикални течения. Все пак българските институции ще си кажат думата, но това, което аз знам е, че това ще бъде в рамките на всички правила, продължи той. Българската държава обработва тази идея, инициатива и преписка и да го кажа ясно, за да може в рамките на правилата и законите, той да намери своята реализация, каза държавният глава.

Президентът подчерта също, че е поела ангажимент и скоро ще бъде гост на Главното мюфтийство, за да покаже кои са конкретните стъпки, за да бъдем полезни в тази инициатива. На срещата с главния мюфтия не са коментирали процеса в Пазарджик, както и темата за референдума за нова джамия в Гоце Делчев.

Плевенлиев благодари на главния мюфтия за гостоприемството. Той припомни, че е уважил основните религиозни общности в България и каза, че се гордее, че е първият български президент, който идва в Главното мюфтийство. На срещата са обсъждали също и темата с вакъфските имоти, за който изтича срокът. Има пристигнало писмо вчера за удължаване на този срок, но това трябва да се дебатира в НС и то ще вземат решението.

"За нас това посещение е голяма чест и удоволствие да посрещнем държавния глава", заяви в отговор Мустафа Хаджи и отбеляза, че е рядък пример на добро отношение към мюсюлманите и всички български граждани.

Редактор: Д. Симова

Плевнелиев: Пазител съм на Конституцията (видео)

От третия път всички партии в Народното събрание ще успеят да излъчат достойни кандидати за Конституционния съд и процедурата ще премин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com