По-високи сметки за парно в София през декември

7278
По-високи сметки за парно в София през декември

Сметките за парно през декември миналата година са средно с 21% по-високи спрямо декември 2011 г., сочат данните на Изчислителния център на "Топлофикация София".

Основната причина за това са отчетените от метеоролозите значително по-ниски от средните стойности температури през последния месец на 2012 г., повишената консумация заради повечето почивни дни през декември, както и по-високата с 12% цена на топлинната енергия за 2012 г.

В последния месец на миналата година столичани са потребили 544 174 МВтч топлинна енергия или с 8% повече спрямо съшия период на 2011 г. Данните на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН сочат, че средномесечната температура за периода е била минус 0,8 °C, което прави месеца най-студения декември за последните 10 години.

Според информацията, предоставена от Изчислителния център на "Топлофикация София", за декември 2012 г. близо 63% от абонатите на компанията ще получат сметки до 150 лв. Декемврийските сметки ще са в касите и ще могат да се заплащат от понеделник, 14 януари, припомня БГНЕС.

"Вероятно много наши клиенти ще сравняват сметките си за ноември и декември 2012г., но това няма да бъде коректно сравнение, защото м. ноември беше необичайно топъл, със средномесечна температура +6.8°C и по тази причина отоплението в София беше пуснато едва в периода 7-12 ноември. По-топлото време и по-късия очетен период обяснява защо столичани консумираха през м. ноември значително по-малко топлинна енергия, което се отрази и на сметките им", обясни инж. Боян Паунов, ръководител отдел "Отчитане на топлинна енергия, енергийна ефективност и дялово разпределение".

Припомняме на столичани, че от началото на 2013 г. цената на топлинната енергия в София вече е със 7,17% по-ниска спрямо тази за декември 2012 г.

"Тази корекция ще се усети от клиентите ни в януарските им сметки, които те ще получат през м. февруари. Времето от началото на годината е студено, но ако клиентите запазят потреблението си на топлинна енергия същото, както през декември, ще платят по-малко. Например при декемврийска сметка от 100 лв. и същата консумация на топлинна енергия за януари, те ще платят с над 7 лв. по-малко, а при сметка от 150 лв. - с близо 10 лв. по-малко", обясни още инж. Боян Паунов.

Не се предвижда извънредно отчитане на индивидуалните уреди за дялово разпределение заради корекцията в цената на топлинната енергия от 1 януари 2013 г. Консумацията на енергия в сградата е отчетена от търговския уред – топломера в абонатните станции към 24.00 часа на 31 декември 2012 г. Разпределението на потреблението ще се извърши от топлинния счетоводител, съгласно математическата формула, посочена в методика към Наредбата за топлоснабдяване. Това е практически изпитан начин, който се отличава с точност и коректност, не ощетява потребителите и вече беше приложен няколко пъти при корекции на цената в рамките на отоплителния сезон.

Редактор: Ивайло Петров

По-ниски цени на парното от днес

От днес вече са в сила по-ниските цени на природния газ и парното отопление. До 31 март синьото гориво ще се продава с 9,8% по-евтино....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com