Полицаи, "въоръжени" с таблети, ще дебнат за автомобили без "Гражданска отговорност"

8136
Полицаи, "въоръжени" с таблети, ще дебнат за автомобили без "Гражданска отговорност"

Полицаи с таблети ще дебнат за автомобили без "Гражданска отговорност". Това съобщи главен комисар Антон Антонов от Пътна полиция.

Целта е "със съвсем елементарно действие" по-бързо да могат да се правят проверките за наличието и валидността на задължителната полица. Антон Антонов обясни още: "Ще въведем т. нар. изнесено работно място на служителите. Най-общо това е таблет, който ще има криптирана връзка със съответно място, където да бъдат проверявани определени данни. Служителят ще има възможност на такава клавиатура да въведе номер и веднага на пътя с елементарна операция ще получава достъп дали този автомобил има застраховка "Гражданска отговорност".

Надяваме се в близко бъдеще с този таблет да може да оформят протоколите за пътнотранспортните произшествия и на момента служителят да може да проверява, когато съставя протокола за леко или тежко ПТП, дали автомобилът има сключена застраховка "Гражданска отговорност". Предвижда се да се проверяват и други показатели, отчет на работния ден на служителя. С други думи - да премахнем хартията и да влезем подобаващо в 21 век с тези таблети", каза той.

За да се избегне масовата практика шофьорите да плащат само една или две вноски по "Гражданската отговорност" и да карат автомобила си целогодишно, е въведена нормативна промяна. Според нея автомобилът може да се спре от движение за известно време, а когато водачът му реши, че може да поднови задължителната си застраховка, отново да му бъде върнат талонът на колата, информира още Дарик.

"Отчитайки това донякъде масово непознаване, че автомобилът задължително трябва да има застраховка, направихме промяна в наредбата, която предвижда, ако гражданинът пожелае, да може да си спре автомобила от движение, респективно да излезе от обхвата на автомобилите, които нямат "Гражданска отговорност", след което, когато реши да плати застраховката, да дойде в структурите на Пътна полиция, да си представи валидна застраховка "Гражданска отговорност" и ще му върнем талона без допълнителни усложнения. Изискването е автомобилът да е технически изправен, което означава да има преминат технически преглед", каза Антонов.

Към 21 януари обхватът на задължителната полица е близо 82%, отчетоха от Комисията за финансов надзор. От гаранционния фонд за гражданската отговорност отчетоха двойно увеличение на претенциите за изплащане на обезщетения от чужбина.

Редактор: Е. Гигова

Polaroid пусна детски таблет

Polaroid представи 7-инчов таблет на базата на Android 4.0, предназначени за малки деца. Устройството е със защитен корпус, родителс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com