Природозащитници ще настояват за пълна забрана за застрояването на дюни

5190
Природозащитници ще настояват за пълна забрана за застрояването на дюни

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" ще направи предложения за законодателни промени на днешната среща между премиера Борисов, министри и екологични неправителствени организации, съобщиха природозащитниците.

Екоактивистите ще предложат публичност на общите и подробните устройствени планове (ОУП и ПУП) на ниво проект и одобрен документ - интернет - по примера на Столична община; отмяна на чл. 103а, ал. 1, който дава предимство на ПУП пред ОУП в разрез с целите и принципите на ЗУТ и на световната урбанистика. Отмяна на чл. 156, ал. 5, премахва се възможността за абсолютната стабилност на строителните разрешения, нещо нечувано за който и да било друг акт в България. Въпросният текст забранява дори на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да контролира строителните разрешения след изтичане на краткия срок от 14 дни, добавят природозащитниците.

Те ще предложат и връщане правомощията на ДНСК за всички категории строежи (1-6) по чл. 222, 224 и 225 от ЗУТ - контрол над законността на строителното разрешение и действията по СМР; Заинтересованите лица в ЗУТ стават заинтересованите лица по АПК, както се изисква в решението на Комитета на Орхуската конвенция (28.09.2012 г. по дело ACCC/С/2011/58): отменят се ограничителните списъци на заинтересованите лица в чл. 131 (1) и 149 (2) от ЗУТ. Обжалваемост на ОУП. Изрично уведомяване на заинтересованите лица от органите, издали разрешително за строеж, въвеждане в експлоатация/ползване или одобрили ПУП/ОУП в чл. 149 (5) от ЗУТ.

Повишени изисквания за оповестяване/обявяване на обществените обсъждания на ПУП/ОУП: публикуване на интернет страницата на общината, и едновременно с това на приемащия орган, ако е различен; обяви в квартала, а не на кметството, както се прави в Столична община. При застрояване на ЗТ свързано с промяна на предназначението, същото да се извършва след изключване на имота от ЗТ.

При промяна на предназначението и/или НТП на имоти в Натура 2000 да се извършва само след процедура по чл. 31 от ЗБР, добавят природозащитниците.


Те ще настояват към Закона за горите в публична държавна и частна държавна собственост на гори в Натура 2000, промяна на предназначението да е само за обекти на държавата и общината. Започнатите процедури по стария закон да се спрат.

След заявен инвеститорски интерес в държавна собственост да се прави проверка за целесъобразност (вкл. икономически и екологичен анализ и оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС)) и ако промяната на предназначение е целесъобразна за продажбата да е вързана към промяна на предназначението.

Екоактивистите настояват и забраните за застрояване на дюните да са валидни и за стари ПУП-ове. Т.е. пълна забрана за застрояването на дюни, независимо от собствеността. Срокът за картиране на дюните да е 6 месеца със Заповед на МРРБ. Индивидуално и изрично да се уведомяват респондентите (вносителите на зоните от Натура 2000) при процедури по чл. 31 от ЗБР. Приемане на методика за оценка на кумулативните въздействия на инвестиционните предложения и планове, добавят от коалицията.

Те ще искат и пълна публичност на процедурата по ОВОС и ЕО: интернет публикуване като при процедурите по ЗБР: съобщения за инвестиционни предложения, обществени обсъждания, решения за преценки, одобряване качеството на докладите, докладите и крайните решения (съгласувателните).

Административни действия по случаите с дюните в Несебър, Камчийски пясъци и Ропотамо и завършване на цифровизацията на защитените зони и дюните.

Борисов: Още днес ще уволня шефа на Агенцията по горите заради скандала с дюните в Несебър

"Може би, още днес ще уволня шефа на Агенцията по горите, защото, когато е прочел Несебър е бил длъжен да провери за какво става въпрос...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com