Продължават протестите във ВМЗ "Сопот"

7675
Продължават протестите във ВМЗ "Сопот"

Протестите на работниците във ВМЗ-Сопот продължават и днес, след като вчера стана ясно, че процедурата по приватизация на завода е спряна. От синдикатите обявиха, че ще търсят начини, за да не се стигне до обявяването на завода в несъстоятелност и неговата ликвидация, защото иначе го чака съдбата на МК "Кремиковци" и връщане назад няма.

Това бе един от възможните сценарии, посочен от Агенцията за приватизация след прекратяването на процедурата заради невнасяне на необходимия депозит от 3 милиона лева от кандидата за участие в конкурса.

Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол прекрати процедурата за приватизация на "ВМЗ Сопот", съобщиха за БГНЕС от агенцията.

Единственият кандидат "Емко" ЕООД е внесъл обвързващата оферта за завода, но не е внесъл нужния депозит. Изпълнителният директор на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов обясни, че да се плати депозитът за участие от 3 млн. евро е задължително условие за продължаване, а и за отваряне на офертата. Така да бъде прекратена процедурата е била единствената законова възможност пред агенцията. От "Емко" ЕООД не са внесли депозит, а са представили неотменима банкова гаранция, която е под условие.

Емил Караниколов посочи, че според участника, проблемът идва от сключения между синдикатите и ВМЗ - Сопот колективен трудов договор. "С банковата си гаранция, която е неотменима, той всъщност иска предоговаряне на колективния трудов договор, не на стратегията, не и на процедурата за приватизация, но държавата няма как да гарантира такова нещо", каза директорът на АПСК. Той обясни, че съгласно този договор освобождаване на работници става само със съгласието и на двата синдиката.

Караниколов коментира три сценария, които може да има за Вазовските заводи. Най – лошият от тях е несъстоятелност на дружеството, другият вариант е обсъждането на нова стратегия за приватизация от Народното събрание. Най – правилният вариант, според Караниколов, е изваждането на ВМЗ - Сопот от стратегическия списък и опит за бърза приватизация, без стратегия. Той се надява в този случай купувач да дойде и от чужбина.

В петък се очакваше фирмата ЕМКО да внесе опознавателна оферта за покупката на завода, но срокът беше удължен до 15 часа вчера. Срокът за подаване на обвързваща оферта в конкурсната процедура за продажбата на 118 000 000 броя акции, представляващи 100% от капитала на "ВМЗ" ЕАД Сопот беше удължен за пореден път до 15.00 часа на 14 януари 2013 г.

И агенция Ройтерс коментира днес, че причината е, че фирмата-кандидат е установила, че не може да уволнява работници без съгласието на синдикатите.

Работниците във ВМЗ-Сопот продължават стачката

Стачката на работниците във Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) в Сопот продължава и днес. Заводът дължи две заплати и два аванса ...

Миналата седмица във връзка с направените изненадващи предложения от кандидат купувача президентът на КНСБ Пламен Димитров проведе разговор с енергийния министър Делян Добрев, който категорично заяви, че Стратегията за приватизация на "Вазовските машиностроителни заводи" ще се прилага и е в действие, с което ще се гарантира изпълнението на заложените в стратегията социални ангажименти.

Заводът дължи две заплати и два аванса на работещите, а след 14 януари задълженията се увеличат с още един аванс. Работниците, които живеят в общежитията към завода, не могат да си платят наема за една стая и тоалетна. Единственото, което се постигна след многохилядните им протести с възгласи "Гладни сме!", "Заедно сме силни, бутаме правителства", е, че авансът за октомври и остатъкът от заплатата за септември, които оръжейниците получиха преди Коледа, бяха прибрани от банките за погасяване на кредити и сметки за ток и вода.

Наемът, който плащат е 100 лева, като често в тази стая живее цяло семейство с дете. Хората са обезверени, защото не могат да си платят и тези 100 лева. Заводът също не опрощава този наем, защото пък общежитието, ако не събере наем от живущите, не може да плати тока и той ще бъде спрян. Те са благодарни за помощите на хора и синдикати за празниците, но това не може да компенсира липсата на заплати.

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com