Проф. Божидар Димитров: Предлагам остров на Антарктида да носи името Нова Македония

29653
Проф. Божидар Димитров: Предлагам остров на Антарктида да носи името Нова Македония

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров предлага остров на Антарктида в залива, носещ неговото име, да бъде наречен Нова Македония.

Проф. Божидар Димитров е добре познат на Антарктида. Той вече е получил от Международната комисия по наименованията в Антарктида сертификата си за наименуването на негово име на залив в протока Харисън.

Б. Димитров си направи Facebook заради македонците

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров вече има личен профил във Facebook. „Каня всички мои приятели ...

„С наименуването на остров Нова Македония, ще се осъществи вековната мечта – Македония да се върне на няколко континента”, каза пред Агенция „Фокус” Божидар Димитров.

Заливът Божидар Димитров е с ширина 6,8 км и дължина 4,8 км, т.е. – три пъти по-голям от родния на професора Созополски залив. Наименуването е станало по предложение на българската Антарктическа експедиция, към която професорът имал определени заслуги.

Заливът Божидар Димитров и протокът Харисън са в онази част на Антарктида, наречена Земя Греъм. Картографирана е от британската експедиция през 1971 година, когато не са успели да наименуват всички географски обекти, което сега е възложено на българите.

Всяка експедиция си има квота от имена и е позволено да се дават имена и на живи хора.

Б.Димитров: В световната славистика няма такова нещо като старомакедонска азбука

В световната славистика няма такова нещо като старомакедонска азбука и старомакедонско писмо. Това историкът проф. Божидар Димитров, ди...

„Трогнат съм и благодарен на експедицията и лично на проф. Христо Пимпирев, макар че приносът ми не е чак толкова голям, че да се наименува на мое име толкова голям залив”, коментира проф. Божидар Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com