Р. Хармс: Ще засегна въпроса за дюните на европейско ниво

10398

"Смятам, че трябва да вложим повече енергия да направим по-атрактивно това, което вече е построено, отколкото да засягаме райони, които са природни защитени", заяви за БГНЕС председателят на групата на Зелените/Европейски свободен алианс в Европейския парламент Ребека Хармс в коментар за ситуацията около дюните край Несебър.

"България има много забележителности, много природа, която е ценна и трябва да бъде съхранявания. Строителство на места, които са природно защитени не е най-доброто решение и лично аз бих засегнала този въпрос в разговорите с българското правителство и бих засегнала този въпрос на европейско ниво", каза още тя.

Дюните ще е и една от темите, които тя ще засегне на срещата си днес с премиера Бойко Борисов и икономическия министър Делян Добрев. Сред темите, които тя ще обсъди с министър-председателя, е и ситуацията с планинските курорти. Хармс ще сподели с Борисов позицията си във връзка с енергийната политиката на страната и с предстоящия референдум в неделя.

Скандалът около продадените от земеделското министерство 29 декара земя в Несебър при съмнително ниски цени избухна в края на 2012 година. В рамките само на няколко дни – на извънредни пресконференции, публични изказвания и прехвърляне на отговорност - проверка в Агенцията за приватизация и Бургаската областна управа, които имат право да се разпореждат с имоти частна държавна собственост, показа, че въпросните дюни в Несебър са продадени от самото министерство на Мирослав Найденов без конкурс.

Мирослав Найденов свика извънредна пресконференция на 31 декември и се опита да прехвърли отговорността на подчинените си. Тогава Найденов драматично съобщи, че премиерът Борисов лично е спрял багерите на дюните, но шефката на ДНСК Милка Гечева го опроверга на момента и каза, че фирмата сама е спряла да работи на терена и заповед за спиране на строителството не би могло да има.

Зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова, която подписа сделката, потресе всички с изказването си: "Подписвам, защото ми се носи за подпис", каза тя и се защити, че е сложила подписа си след 15 експерти. След това стана известен още един скандален факт - управителите на фирмата купувач отскоро са станали съдружници с кумеца на вътрешния министър Цветан Цветанов - Тодор Бояджиев, който стана известен около продажбата на два нови апартамента на вътрешния министър Цветан Цветанов. Друго разследване разкри, че Светлана Боянова е била проверявана от Инспектората към Министерски съвет и че има сигнали до прокуратурата за заместника на Мирослав Найденов.

 

Караджова: Докато съм министър, няма да допусна безумно строителство

Запознах се отлично и лично с доклада на Междуведомствената комисия по случая с Несебър от край до край. Действително констатациите на ...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com