Рагин: Забраната да се пуши праща българите да празнуват в съседните държави

9556
Рагин: Забраната да се пуши праща българите да празнуват в съседните държави

Законът, забраняващ тютюнопушенето на обществени места, е едно изключително добро нещо за нашето общество. Сега обаче някои хора искат да представят нещата обратно, че законът води до загуби. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ д-р Гергана Гешанова от "Коалиция без тютюнев дим". Не е вярно, че този толкова важен бранш за икономиката ни - ресторантьорството, губи, допълни тя.

"Това, което се лансира в общественото пространство, се оказва, че не отговаря на истината. Показват само една малка извадка. Толкова много ресторантьори се радват на забраната на пушене, за това, че има лоялна конкуренция, затова, че създават приятна и по-здравословна обстановка, че вече цели семейства могат да отидат на заведение спокойно", каза д-р Гешанова.

По думите й, това, че забраната може да оказва негативно влияние на този сектор, не трябва да се приема като лошо и за цялото общество. Тя даде пример с други сектори в икономиката, където производителността на труда и здравето на хората се е подобрило след влизане в сила на нормата. Оказва се, че тази година и туризмът бележи ръст, както и заплатите на хората в сектора.

Няма основание да вярваме на 100 процента на това, което се тиражира в медиите. Освен това се гледат данните след приключването на летния сезон, като по традиция винаги се бележи спад, това е било и преди години, когато не е имало забрана на тютюнопушенето, уточни тя.

Според Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, големите вериги още преди години са забранили пушенето. С този закон ударихме най-малките и най-незащитени обекти, каза той и допълни, че най-революционно са настроени хората от Варна, Бургас, Пловдив и София.

Според него, по примера на Казахстан, е трябвало да се направи фонд за тези няколко критични месеца в началото на забраната, които да подкрепят закъсали обекти, на които им се отразява нормата, съобщи още Крос.

Д-р Гешанова успокои, че дори и за момента секторът да отбелязва някакви негативни отчети, това ще е временно. Хората свикват и се нагаждат, обяви тя.

По думите на Рагин, забраната за пушене у нас праща българите да празнуват в съседните ни държави. Македония, Сърбия и Гърция се възползват и казват: "Елате при нас, тук се пуши", каза той и допълни, че макар ние да сме най-дисциплинираните, сме най-зле. Д-р Гешанова контрира, че ние с нашия манталитет изваждаме факта, че свободното пушене там е това, с което да ни привлекат. Хората просто създават приятна обстановка, която и ние можем да създадем, допълни тя. Законът не забранява пушенето, забранява пушенето на обществените места, уточни тя и изтъкна здравословните последици от забраната.

Оказва се обаче, че хората трябва да избират между хляба и здравето, заключи Рагин.

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com