Разузнаването се структурира в Държавна агенция

5997
Разузнаването се структурира в Държавна агенция

Разузнаването се структурира в Държавна агенция и вече ще е на непосредствено подчинение на Министерския съвет. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене първия Закон за разузнаването, съобщи БГНЕС.

Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) ще събира, обработва и анализира разузнавателна информация. Според закона, това е всяка информация за чужди страни, организации и лица или за свързани с тях български организации и лица, която е от значение за суверенитета и териториалната цялост на държавата.

ДАР ще разкрива, предотвратява и противодейства на посегателства срещу независимостта и териториалната цялост на страната.

Законът въвежда нова фигура в българското разузнаване – инспекторът. Той ще е на пряко подчинение на председателя на ДАР, но ще се назначава по предложение на премиера и ще има възможност да докладва на него в случай на нужда. Председателят на агенцията ще се избира по предложение на Министерския съвет за срок 5 години.

С новия закон се осъществява и девоенизацията на разузнавачите. Те вече ще имат статут на особена категория държавни служители. Ще се ползват и със специална закрила на държавата заради специфичните задачи зад граница.

Текстовете препотвърждават досегашната практика разузнавателна информация да се дава в еднакъв обем и съдържание на председателя на Народното събрание, на президента и на премиера.

Високопоставено лице в ливанските сили за сигурност е загинало при експлозията в Бейрут

Високопоставено лице в ливанските сили за сигурност е загинало при експлозията в Бейрут, съобщи ливанската телевизия „Ал Джадид&...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com