Рекордно високо ниво на Дунав в Будапеща, няма опасност за Свищов

20289
Рекордно високо ниво на Дунав в Будапеща, няма опасност за Свищов

Дунав достигна рекордно равнище - 8,90 м - днес в 13 ч. по Гринуич (15 ч. бъл. време) в Будапеща и се очаква повече да не се покачва. Това заяви на пресконференция кметът на унгарската столица Ищван Тарлош, като уточни, че са възможни малки промени до няколко сантиметра, съобщи БГНЕС.

Експертите очакваха пика от 8,95 м в унгарската столица тази вечер. Рекордното ниво вероятно ще се запази около шест часа, след което ще започне спад – процес, който се очаква да продължи 7-8 дни. При предишното голямо наводнение през 2006 г. Дунав достигна 8,60 м. Днес следобед обилният дъжд покачи нивото на водите с 30-50 см в центъра на града в продължение на няколко часа заради запушени канализации, но водата бе бързо изпомпена.

Защитните диги по протежение на реката в Унгария засега удържат водите й. Доброволци и персонал за справяне с кризи работиха денонощно в западната и северозападната част на страната, където рекордните нива бяха надхвърлени в събота, но там отливът вече започва.

По-сериозно покачване на нивото на река Дунав в района на Свищов се очаква в края на следващата седмица, това съобщи Емил Димитров, зам.-кмет на Свищов. От местната администрация следят непрекъснато нивото на реката, информира още агенция Фокус. За момента няма опасност жителите на Община Свищов да бъдат наводнени. Няма притеснения нивото на реката да достигне критичните си стойности от 2006 година. В региона няма опасни зони, тъй като брегът е висок.

Кристалина: Високите води ще достигнат България към 14 юни

Очаква се наводненията да стигнат Будапеща около 10 юни и след това високите води да са в района на България, Румъния и Сърбия – ...

Възможно е заливане единствено на няколко от доворовете в село Вардим. Миналата година е бил изготвен проект за укрепване на бреговата ивица на село Вардим, който е бил на стойност 50 000 лева. 'Много съжаляваме, че този проект за укрепване на бреговата ивица среща много сериозни трудности при реализирането си.

Надяваме се, след като се реализира, тази опасна част от поречието – там, където реката граничи с дворовете на хората от Вардим, да не е повод за притеснение', заяви Емил Димитров.

Междувременно в Сърбия започна подготовка за евакуация на жителите от районите, които могат да бъдат засегнати при очакваните в средата на седмицата наводнения.

Заместник-ръководителят на Управлението по извънредните ситуации към МВР на страната Джордже Бабич посочи, че равнището на водата в Дунав се покачва с всеки изминал ден и ще достигне своя максимум на 12 и 13 юни, предаде ИТАР-ТАСС.

Кристалина: Високите води ще достигнат България към 14 юни

Очаква се наводненията да стигнат Будапеща около 10 юни и след това високите води да са в района на България, Румъния и Сърбия – ...

„Служителите в Управлението вече изготвиха планове за борба със стихията, те посетиха всички населени пунктове, които са застрашени от наводнения, предупредиха населението за заплахата и за необходимостта навреме да се подготвят за евакуация”, посочи той.

Бабич допълни, че в момента най-опасна е ситуацията в община Беочин, където вече има наводнения в няколко селища. „Там вече се провежда евакуация на хората и тяхното имущество”, отбеляза той.

В Германия хиляди спасители, военни и доброволци се борят срещу най-тежките от повече от десет години наводнения, които депутатка определи като "национална катастрофа". Евакуирани са хиляди жители на наводнените райони.

Сега главната тревога е за град Магдебург, провинция Саксония-Анхалт, части от който са залети от мътните води на река Елба, придошли от Чешката република след поройните дъждове миналата седмица. Нивото на реката при Магдебург вече е 7,45 м далеч над двата метра, както е в нормално време, и доста над равнището по време на голямото наводнение през 2002 г.

Повече от 3000 жители са евакуирани от квартал Ротензее, където стотици войници подсилват дига, защищаваща важна електрическа станция, за да се предотвратят нови прекъсвания на тока в града.

Правителството на канцлера Меркел подготвя кризисно съвещание с ръководителите на провинциите, за да обсъди разпределението на разходите, свързани с наводнението, пише "Лайпцигер Фолксцайтунг".  "Имаме работа с национална катастрофа" - цитира изданието депутатката Герда Хаселфелдт от Бавария – друг район, който силно пострада от наводненията.

Баварският град Пасау бе залят от покачилите се води на Дунав и на два от притоците му, които се срещат в този град на границата с Австрия.

Придошлият Дунав заля обширни райони в Австрия, Словения, а сега и в Унгария, където пикът се очаква тази вечер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com