Росен Плевнелиев и Борислав Михайлов замесени в сделки като тази в Несебър?

22944
Росен Плевнелиев и Борислав Михайлов замесени в сделки като тази в Несебър?

Имотният скандал в Несебър е само част от добре отработена схема за злоупотреби с държавни земи. Това твърди в свое разследване популярният журналистически сайт "Биволь".

Според материала на "Биволь", който се позовава на документи и преписи, открити от журналистите на сайта, редица известни имена на българското общество са се опитали да получат или са получили имоти, които са били държавна собственост.

В продажбата на 29 дка дюни до Несебър, от които тръгна шумотевицата по медиите, излезе името Димитър Петров, който се оказа тъст на шефа на БФС Борислав Михайлов. Пред медиите Петров се възмути, че името му се свързва с Михайлов, защото тази сделка нямала нищо общо с футболния бос. Документите, които "Биволъ" цитира и които е публикувал на сайта си, обаче говорят нещо съвсем друго.

Шефът на БФС Боби Михайлов е подал заявление да придобие 7 декара държавна гора в Несебър през 2007 г, по същото време когато неговия тъст пожелава скандалните 29 декара дюни. В един и същи ден - 03.08.2007 кметът на Община Несебър Магдалена Мандулева подписва одобряване подробните устройствени планове (ПУП) на имотите на Михайлов и на тъста му. Самата Мандулева е бивш служител на РДГ Бургас и директор на несебърското ловно стопанство. Михайлов заплаща 90 000 лева, за да извади от горския фонд апетитния имот, намиращ се между Слънчев бряг и Свети Влас. Футболният бос обаче не е влязъл във владение за разлика от своя тъст, който успя да придобие 29 декара на цена 580 000 лв. на 27.11.2012 (бел.ред - без допълнителните такси) и още на следващия ден да го препродаде на цена 4 млн лв.

Едновременно с Михайлов заявление е подал архитект Калин Тихолов. Той е автор на ПУП-овете за всички тези държавни имоти - гори и дюни, които се превръщат в урбанизирана зона. Същият Тихолов е автор и на скандалния ОУП за Царево, заради който България ще бъде осъдена от Европейската комисия. Тихолов трябва да получи 18 декара гори, в съседство с терена от 7 декара на Боби Михайлов.

Терените на Михайлов и Тихолов пък са съседни на терените продадени през 2010 г. на фирмата "Крим 2002", собственост на Илиян Балабанов, който е автор на ОУП на Община Несебър, върнат заради несъвместимост с екологичната оценка. "Крим 2002" през 2011 г. препродава земята на фирмата "Форт Нокс", която е имала общ бизнес с фирмата на президента Росен Плевнелиев "Линднер", а като регионален министър той лично ходи да прави първа копка на техен общ обект.

Всички тези скандали в момента се разследват от прокуратурата след като премиерът Бойко Борисов е наредил абсолютно всички сделки с отписване от Горския фонд в периода 2003 - 2012 година. Това заяви в сутрешния блок на bTV министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Разследването означава, че преписките и документите автоматично стават следствена тайна.

Всички документи, от които "Биволь" е черпил информация, можете да намерите на сайта им.

Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com