Според Николай Младенов петгодишното ни членство в ЕС е не просто успех

4467
Според Николай Младенов петгодишното ни членство в ЕС е не просто успех

Не просто успех, а огромно доказателство, че искаме и можем да живеем по различен начин е влизането ни в Европейския съюз. Това заяви министърът на външните работи Николай Младенов по повод на петгодишнината от членството ни в Съюза, съобщава агенция КРОСС.

Заедно с министър Томислав Дончев в Министерски съвет те направиха обобщение на петте ни години членство. „Днес виждаме, че вероятно сме променили по-малко, отколкото искахме, но и повече, отколкото някои очакваха”, добави още Младенов. В политически план присъединяването на България към ЕС е укрепило стабилността и демокрацията в страната, а в международен план - от обект в политиките на ЕС сме станали активен участник в тях, подчерта още външният министър.

70% от кредитните сайтове в ЕС са на ръба на закона

ЕС провери сайтовете, които дават потребителски кредити. Целта е била да се защитят правата на потребителите, посочиха от пресслужбата...

По думите му днес страната ни е част от най-големия вътрешен пазар в света, в който свободно се движат стоки, капитали, услуги и хора. Сред другите постижения от членството ни в ЕС министър Младенов открои създаването на добра координация за изпълнение на задълженията, произтичащи от членството в ЕС, както и установения добър механизъм за прилагане на европейското законодателство в България.

„Към момента няма реално заведени дела срещу България в Съда на Европейския съюз за неизпълнение на задължения. През петте години на членството си в ЕС България участваше и ще продължи да участва активно в процеса на вземане на решения и в работата на институциите на Съюза. До момента ние участвахме в обсъждането и приемането на над 500 директиви, над 3000 регламента и над 200 решения”, подчерта Николай Младенов.

Предприети са действия по въвеждането в българското законодателство на над 2200 директиви на ЕС. Двамата министри информираха за приетите на днешното заседание на МС Годишна програма за участието на страната ни в процеса на вземане на решения в ЕС и План за действие за 2012 г., който откроява някои от ключовите приоритети за България и позициите, които ще заемем в рамките на дебатите в Европа. Сред тях от най-голямо значение за нас са справянето с икономическата криза, Финансовата рамка 2014-2020 г., реформата на Общата селскостопанска политика и на Кохезионната политика след 2013 г., присъединяването към Шенгенското пространство и разширяването на ЕС, подчерта външният министър.

Според Младенов, приключването на преговорите за нов „фискален съюз” на ЕС е приоритетна задача за страните-членки, като България няма да поема финансови задължения, изискващи допълнителни вноски към МВФ и други финансови организации. „Ние казваме „да” на фискалната дисциплина, но „не” на намеса в правото ни да следваме самостоятелна данъчна политика”, категоричен бе външният министър Николай Младенов.

Испания е истинската заплаха за икономиката на ЕС

Докато всички очи са вперени в Гърция и Италия, истинската заплаха за стабилността на Европейския съюз се оказва Испания, твърдят анали...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com