Студено е, на депутатите не им се работи

11309
Студено е, на депутатите не им се работи

Циркът стигна нови висоти, НС няма да заседава днес за Изборния кодекс. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева разпусна народните представители и днес няма да има пленарно заседание, тъй като за трети път няма кворум, предаде БГНЕС.

Тази сутрин народните представители трябваше да продължат с обсъждането на промените в Изборния кодекс, заради което бе отменен и парламентарният контрол.

От 240 депутати по списък при третата регистрация, присъстващи бяха 109. До патовата ситуация се стигна, след като от сутринта на два пъти нямаше кворум и след провеждане на извънреден председателски съвет депутатите отново бяха привикани със звънец в залата. Никой от ръководството на Народното събрание, нито Цецка Цачева досега не са дали обяснение пред медиите защо се стигна до тук.

Цачева оповести от председателското си място, че следващото заседание на депутатите ще е в сряда, 19 декември. В средите на опозицията се говори, че управляващите сами се блокират чрез приемане на текстове в Изборния кодекс, които опорочават предстоящите избори и по този начин остават в изолация в политическата среда на страната.

Припомняме, че караниците в парламента около Изборния кодекс продължиха два дни. В сряда, 12 декември, народните представители работиха до полунощ, а вчера, 13 декември, също продължиха да разглеждат текстове. В крайна сметка досега по-значимите промени, които се приеха, са да се запази правилото за уседналостта при гласуване на местни избори и избори за Европейския парламент, както и да отпадне преференциалното гласуване. Преференциалното гласуване даваше възможност да се гласува за точно определен кандидат от партийните листи и беше въведено именно от ГЕРБ в началото на мандата им.

Редактор: Ивайло Петров

ГЕРБ парира ДПС за уседналостта за изборите

Управляващото мнозинство отхвърли предложението на ДПС да се премахне от Изборния кодекс уседналостта като условие да се гласува, преда...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com