Тестовете на боеприпаси в България се правят върху прасета

9893
Тестовете на боеприпаси в България се правят върху прасета

Да бъде убит човек със сигнално-звуков патрон е много, много трудно, но по-тежки травми са възможни, особено ако бъдат засегнати очите. Това твърди началникът на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев по повод коментарите около нападението над Ахмед Доган.

Оказва се, че ВМА разполага с единствената в страната база за експериментална хирургия, в която военните правят изпитания на боеприпаси върху животни. Целта е лекарите да се сдобият с опит при лечението на бойни рани. Базата работи в сътрудничество със страните-членки на НАТО, предаде БНТ.

Прасета между 30 и 60 килограма, отглеждани в лицензирани фирми в ЕС, се използват за изпитания на боеприпаси у нас. Това става на база Наредба на Европейския съюз за стандартизиране на всички боеприпаси, които се използват и се произвеждат в общността.

"Лицензирани фирми за отглеждане на прасета от две години има и в България", каза ген. Стоян Тонев, началник на ВМА.

По думите му, изпитванията се правят именно върху тези животни, тъй като кожата им е най-близка до човешката, а също разположението на тлъстини и мускули е много подобно.

Агенцията за защита на животните както в България, така и в целия Европейски съюз, е дала разрешение за такива изпитания. Единствената страна, която е забранила да се използват за подобни цели животни, е Великобритания и затова нейните оръжия се изпробват в друга държава - Дания.

При експериментите на военните се използват и други животни като кучета, плъхове или морски свинчета, особено при проби на бойни отровни вещества.

Редактор: Ивайло Петров

Всички прасета в България са щастливи

Всичките 190 свиневъдни обекта, в които се отглеждат повече от 10 свине майки, покриват минималните изисквания за групово отглеждане на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com