УНИЦЕФ призовава: Да спрем насилието над деца

19691
УНИЦЕФ призовава: Да спрем насилието над деца

Насилието над деца често не се вижда, не се чува и регистрира,  казва УНИЦЕФ днес, като обявява инициатива, която цели да провокира хората, законодателите и представители на правителства да говорят по-настоятелно за проблема с насилието срещу деца.

Инициативата продължава вълната от обществен гняв вследствие на ужасяващите атаки срещу деца, като атаката от октомври 2012г., когато бе простреляна 14-годишната Малала Юсуфзай в Пакистан, стрелбата срещу 26 ученици и учителите им в Нютаун,Кънектикът и  груповите изнасилвания на момичета в Индия и Южна Африка през 2013г..

По-малко деца се губят по бургаските плажове

Наблюдава се спад на изгубените деца през тази година по бургаските плажове, съобщи Николай Иванов, началник на Водно-спасителната служ...

“Във всяка страна, във всяка култура има насилие над децата“, казва Изпълнителният директор на УНИЦЕФ г-н Антъни Лейк. “Независимо къде и кога върху дете е извършено насилие, нашето възмущение и гняв трябва да бъдат чути. Трябва да превърнем невидимото във видимо.“

Това е дълбокото послание на инициативата, която УНИЦЕФ стартира - Да спрем насилието над деца. Целта е да се провокира широката общественост да разпознава насилието, както и да се обединят усилия на локално и национално ниво за прекратяването му, като същевременно се акумулират нови идеи за обединяване на силите за постигане на тази цел. Имаме силата да се борим срещу насилието, заявява УНИЦЕФ, като допринася с дейността си на глобално ниво към множеството дейности, които вече са предприети.

Инициативата стартира с  внушително видео, озвучено от Лиъм Нийсън, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ, който говори зад кадър в серия от сцени, показващи невидимото насилие.

“Това е петнадесет годишно момиче, станало жертва на групово изнасилване“, казва той докато камерата показва изоставено място. “Това е учител, който бие ученик, защото е говорил в клас, докато съучениците му наблюдават безучастно“, звучи гласа му докато камерата показва празна класна стая в следващата сцена.

“Само защото не виждате насилието над деца, не значи, че то не съществува“ казва Нийсън. “Превърнете невидимото във видимо. Помогнете ни да изличим насилието срещу деца. Присъединете се. Говорете за проблема“.

Служителите на Дома за деца-Видин си искат директора

Служителите на Дома за медико-социални грижи за деца-Видин излизат на протест. Това се посочва в писмо на служителите, изпратено до мед...

Нуждата от спешни мерки е ясно видима дори от недостатъчната статистика, която показва нивото и обхвата на насилието. Близо 150 милиона момичета и 73 милиона момчета на възраст под 18 години стават жертва на сексуално посегателство, според СЗО, а около 1.2 милиона деца стават жертва трафик всяка година, според доклад на Международната Организация по труда (ILO) от 2005 г.

Насилието причинява не само психически рани, но и умствени, касаещи развитието на децата. Насилието рефлектира върху психиката им по начин, който компрометира способността им да учат, да се социализират и развиват.   

Специален сайт и кампания в социалните медии посочват начините, с които децата, родителите и общностите да поемат инициатива - да бъдат въвлечени и информирани, да се организират публични дискусии, подкрепящи децата, станали жертва на насилие и как да се работи на глобално и национално равнище с партньори на УНИЦЕФ.

Защитата на децата е основната дейност на УНИЦЕФ. Конвенцията за правата на детето на ООН подчертава, че всяко дете по света има правото да бъде защитено от всякакви форми на насилие.

 

Има ли постановка със счупването на стъклото на депутатския автобус?

Сблъсъкът между полиция и демонстранти на 23 юли тази година в момент, когато депутати от БСП и ДПС опитваха да напуснат сградата на На...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com