В Стара Загора искат референдум за Змейово

5820
В Стара Загора искат референдум за Змейово

Всички партии и коалиции, представени в Общинския съвет в Стара Загора, подкрепиха идеята за провеждане на местен референдум за закриване на военния полигон "Змейово", съобщиха БНР и БГНЕС.

Проведените днес консултации са по предложение на ВМРО. От партията са автори на идеята заедно с Гражданската инициатива "За чист въздух". Работна група от общински съветници с координатор Никола Горов трябва да формулира въпроса на референдума и да го внесе при председателя на местния парламент Емил Христов. Христов заяви пред БНР, че подкрепя идеята, макар че съществува известно колебание дали Законът за референдумите позволява гражданите да се произнасят по въпроси извън компетенцията на местната власт.

След като бъде разгледан на сесия и подкрепен от Общинския съвет, референдумът трябва да бъде насрочен и проведен не по-късно от два месеца. Според Емил Христов по време на дискусията, която ще предшества гласуването на въпроса, ще бъдат поканени представители на всички отговорни по темата институции, както и представители на неправителсвените организации.

Идеята за референдума възникна след последните масови обгазявания на Стара Загора с азотен диоксид и сероводород в края на миналата година. Комисията по петиции в Европейския парламент трябва да се произнесе по петиция срещу обгазяването, внесена от Гражданската инициатива през 2010 година.

Редактор: Ивайло Петров

И ВМРО поиска референдум за закриване на полигона Змейово

След гражданската инициатива „За чист въздух“ и партия ВМРО в Стара Загора поиска референдум за закриването на военния поли...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com