ВСС не промени начина на избор на главен прокурор

4491
ВСС не промени начина на избор на главен прокурор

Висшият съдебен съвет (ВСС) не промени начина, по който ще се гласува за нов главен прокурор, съобщи БГНЕС.

Предложението за изменение на приетите процедурни правила за избор на кандидати беше внесено от Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев и Камен Иванов. То бе отхвърлено, като за него гласуваха 10 кадровици, 12 бяха против, а двама се въздържаха. Така новият обвинител номер едно ще бъде избран с електронен вот. Изборът на главен прокурор ще бъде само след два дни – в четвъртък.

След като бяха приети миналия месец, правилата и начинът, по който ще се гласува за нов главен прокурор, предизвикаха сериозен дебат в обществото. Много наблюдатели не един път подчертаха, че изборът на нов ръководител на държавното обвинение е първият голям тест за новия състав на ВСС. Една от препоръките в юлския доклад на Еврокомисията за напредъка на България за реформа в съдебната система беше свързана именно с него: "Да се гарантира, че изборът на главен прокурор е пример за прозрачен и състезателен процес, основан на критерии за професионална етика и ефективност".

По време на дебата представляващият ВСС Соня Найденова посочи, че и предишният ВСС е ползвал електронната система. Тя се позова на отговор на управителя на дружеството, което е направило системата на ВСС, и беше категорична, че с електронния вот не се съхраняват данни за това кой как е гласувал. Проф. Лазар Груев отново посочи, че във ВСС са юристи и електронната система не е пригодна тогава, когато се гласува за няколко кандидати, защото като се пристъпи за гласуване за втория, се знаят резултатите. Изборът е еднократно, едновременно, волево действие, подчерта за пореден път той.

В един момент преди същинския дебат за правилата, председателят на ВАС Георги Колев направи предложение да гласуват принципно дали първо трябва да се променят правилата, а след това да се обсъждат конкретните изменения, които трябва да бъдат направени. Тук му напомниха, че в гласувания дневен ред има такава точка. Камен Иванов обясни, че няма как да го гласуват, защото то е гласувано като точка в дневния ред.

Другият от тримата вносители Калин Калпакчиев посочи, че ще се наруши правилникът, ако се гласува това предложение. Румен Георгиев пък подчерта, че е почти сигурен, че нещата, които ги обединяват, са повече от тези, които го разделят. Той припомни, че електронното гласуване вече е оспорено и от медиите, и от международни партньори, и в самия ВСС. "И няма нито една разумна причина с такава охота то да бъде налагано", каза Георгиев. Той попита кадровиците: "Защо толкова трябва да се страхуваме от тая интегрална бюлетина". В крайна сметка Георги Колев оттегли предложението си.

За електронната система на ВСС се изказа и председателят на етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров. Той подчерта, че тя гарантира таен вот.

Защо искаме да поставим под съмнение избора, който предстои, след като ние тук спорим, очевидно, че едната теза не поражда никакви съмнения, а другата поражда, попита пак Румен Георгиев. Въпрос зададе и председателката на правната комисия към ВСС Юлиана Колева за това дали са съгласни да направят изпит за коректност и всеки да гласува по електронен път само един път за един кандидат. Тя лично не вижда защо толкова ожесточен е дебатът между двата начина на гласуване. При злонамереността, каквато би могла да се прогнозира за едни важни избори, може всеки да извади аргументи против сигурността на начина на гласуване. "Изключвам тези възможни хипотези – какъвто и начин на гласуване да предложим, той винаги може да бъде атакуван заради съмнения за сигурност, ако човек иска да го атакува", каза тя.

Камен Ситнилски мисли, че има "малко дефицит на чуваемост". Той посочи, че за него проблемът опира до два основни принципа. Принципът на равнопоставеност и едновременност, които се гарантират с гласуване с интегрална бюлетина. По време на дебата се наложи на няколко пъти тези, които бяха за гласуване с бюлетина, сред които и Галина Карагьозова, да обясняват, че системата не осигурява едновременно гласуване. Така в крайна сметка обаче ВСС остави спорните правила за избор.

Редактор: Е. Гигова

Лекар: В 70% от случаите лекарската грешка е на системата

В над 70% причината за лекарската грешката е грешка в управлението на съответното здравно заведение. Това заяви по БНР д-р Петко Загорч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com