За Хизбула се разбрало след средата на януари

6096

Приемете го, че след средата на януари. Тогава, когато имахме данни, които да могат да изведат подобно твърдение. Това каза вътрешният министър Цветан Цветанов за това кога е било формирано обоснованото предположение, че Хизбула стои зад атентата в Бургас, съобщи БГНЕС.

Докладът не беше изпратен предварително в президентството. Това, което сме направили в МВР, е да изпратим доклад по миграционния натиск, който има в момента към България относно събитията в Близкия Изток, добави Цветанов.

"Мога да кажа, че сме имали готовност да съобщим това нещо и при първата определена дата за провеждане на КСНС при президента", каза той. Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) първоначално бе обявен за 17 януари, но след това датата бе променена на 5 февруари. КСНС, който всъщност по закон е само съвещателен орган по въпросите на националната сигурност, за вътрешния ни министър е "най-висшият политически форум, на който присъстват както представители на всички парламентарно представени партии в НС, така също и представители на всички институции, които имат пряко отношение по темата, която се дискутира".

Преди да каже за обоснованото предположение, формирано след средата на януари, Цветан Цветанов предпочете да отговори с въпрос на въпроса за това, че няколко седмици, след като израелската телевизия каза за доклад за Хизбула, всички институции у нас ни убеждават, че такъв няма.

Всъщност тази информация излезе на 18 януари, т.е. след средата на януари. "А защо смятате, че трябваше да твърдим обратното, при положение, че нямахме всички тези доказателства, които ни даваха възможност да правим това обосновано предположение", заяви той. Няколко дни по-късно, всъщност на 21 януари, и президентът каза, че до него не е достигал доклад за Хизбула.

Вътрешният министър отрече да е имало договорка на КСНС на 5 февруари да не се споменава Хизбула, а Росен Плевнелиев се разграничава от това. Той се мотивира за това като посочи, че при обявяването е било в присъствието и на президента, и на премиера и на председателя на ПГ на ГЕРБ. "Това означава, че институционално няма абсолютно никакво разминаване в това, което е направено като позиция от мен като вицепремиер и министър на вътрешните работи, защото аз съм изразил позицията на българското правителство относно разследването и етапа на това разследване", каза министърът.

Цветанов подчерта, че "докладът е изготвен в сроковете" и това, което му е дадено като възможност да го направи на КСНС. Той посъветва журналистите да приемат, че докладът за разследването на атентата е "с постоянно променящи се данни, които има в него на база всичко, което постъпва от партньорство с нашите евроатлантически партньори". Когато бе попитан конкретно как ще реагира властта у нас, ако след всички продължаващи процесуални действия се окаже, че обоснованото предположение не се подкрепя и зад атентата не стои Хизбула, вътрешният министър предпочете и да изброи всички държави, които изразиха подкрепа за разследването. "Тази подкрепа е на базата на обмяна на информация между всичките служби на тези държави. Как си представяте, че Австралия и Канада ще излязат с подобна позиция в подкрепа на разследването и да изразят своята готовност да продължат да обменят информация с българските си колеги", попита дори риторично министърът. Той посочи, че през последните три месеца са били "осъществени съществените стъпки, за да можем да стигнем до това обосновано предположение". То е на база на информация, предоставена от партньорските служби и следствените действия у нас. Министърът посочи, че експертизата от Европол, която доказва, че фалшивите шофьорски книжки са изготвени в Ливан, "също така има и други косвени доказателства, които доказват съпричастността към военното крило на Хизбула". Според него страната ни е трябвало да изрази принципната си позиция да има ясно политическо послание и те са на база на доказателствата, които има към момента. Повече и яснота, и конкретика ще има след като се изпълнят и всички останали следствени действия като съдебните поръчки например.

Той отново посочи, че терористите са минали през страни от ЕС с истинската си самоличност, влезли са и излезли у нас отново с нея. А иначе Цветанов направи отново предположението, че Филип – атентаторът не е бил камикадзе, а само трябвало да сложи раницата в багажника на автобуса. Това е на базата на анализа, че устройството има 10-километров периметър на задействане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com