Законодателното колело се движи от съвестта на депутатите, а не от протестите

6445
Законодателното колело се движи от съвестта на депутатите, а не от протестите

Намереният тефтер на председателя на Комисията за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси е тежък проблем, който бързо трябва да влезе в Народното Събрание. Това заяви председателят на Народното събрание на Република България и депутат от КБ Михаил Миков, пред bTV. 

"Обърнах се към специализираните комисии, на които още преди месец съм разпределил годишния им доклад за миналата година", каза още Миков. Той припомни, че през 2007 година е въведен текст, който дава възможност, когато представят доклада си да се коментира дейността на такъв тип органи. "Появата на тефтерчето прави неотложно разглеждането на дейността им през 2012 година. В модерната ни държава се оказа, че министър-председателят е под прицел, а в същото време агенции и комисии, които имат по идея независимо съществуване, извън Министерски съвет, някак си трудно комуникират и гражданите трудно получават отговор за тяхната дейност", обясни Миков. По думите му "парламентът много по-сериозно трябва да упражнява тази си функция". 

За 36-и път #ДАНСwithme

Протестното шествие в столицата достигна до паметника на Васил Левски, където протестиращите и изпяха нац...

Ще има ваканция, но тя ще е по-къса, заради натрупаните законопроекти. Това обяви председателят на парламента Михаил Миков и изрази съжаление, че никой не поглежда какво е свършило 42-то Народно събрание за тези 2 месеца. Той припомни най-важните промени, които е приел този състав на парламента: Законът за енергетиката, който беше обещан с консенсус на КСНС при президента - тежка законодателна уредба, която засяга много частни интереси; законодателството срещу младежката безработица, което да поощри бизнеса да дава стипендии и да назначава млади хора. Като съществена промяна Миков определи и миналата на първо четене на НПК промяна, с която да няма вечно обвиняеми в България, за да може по думите му един човек, след като за 2 години не е събрано нищо срещу него, ако той желае – да отиде пред съда и процесът да се развие там. "Бързината и справедливостта трябва да се гарантират в съдебната фаза, за да не бъде един човек вечно обвиняем. Има достатъчно спечелени дела в Страсбург срещу България, които показват, че тази фигура, която ГЕРБ отмени, за да може да има такива висящи обвиняеми, трябва да се премахне от нашето законодателство", категоричен бе Миков. Като част от работата на Народното събрание за последните близо два месеца той посочи и приетите решения за мораториум върху строителството по Черноморието и увеличените с над 20% детски добавки. "Около 120-130 въпроса и около 40 питания са отправени към министри не толкова заради наследството на ГЕРБ, а за решаване на проблемите в отделни сектори", отчете своеобразно дейността на парламента депутатът. На въпрос дали протестите са в основата на темпото на работа на парламента и неговата ефективност той отговори, че единствено съвестта на народните представители е този фактор, който движи законодателното колело. 

Помолен да коментира декларацията от последните часове на университетски преподаватели, в която се призовава за единна формация на протестиращите и десните Миков заяви, че това екзотично и че и сега представители на десните формации участват в протеста. "Всеки има право да търси място на политическо съществуване под слънцето", добави още народният представител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com