Зависимост към антибиотиците - проблем за ЕС

12408
Зависимост към антибиотиците - проблем за ЕС

Бактерии, които са резистентни към антимикробни лекарства, предизвикват 25 000 смъртни случая годишно в ЕС, Исландия и Норвегия.

Спешно трябва да се предприемат действия, свързани с този проблем - чрез разработване на нови лекарства, чрез по-внимателно използване на съществуващите и чрез подобряване на животновъдството, заяви ЕП в резолюция, приета днес (11 декември). Евродепутатите предупредиха, че пренебрегването на антимикробната резистентност може да доведе до връщане към времената преди антибиотиците.

С цел забавяне на нарастването на антимикробната резистентност към лекарства, членовете на ЕП призоваха за насоки за разумна употреба и намаляване на ненужното им прилагане в хуманната и ветеринарната медицина, селското стопанство и аквакултурите. Незаконодателната резолюция, подготвена от Анна Розбах (ЕКР, Дания), бе приета с 588 гласа "за", 16 "против" и 23 въздържали се.

Основната цел на стратегията е запазването на ефективността на сегашните лекарства посредством отговорното им използване, което налага промяна в отношението към тяхната консумация, твърдят депутатите. Те подчертават необходимостта от по-добро образование и обучение за лекари, фармацевти, ветеринари и фермери и от по‑изчерпателна информация за широката общественост относно вредите, причинени от неправилната употреба на антимикробни вещества.

За да се избегне масово използване на антимикробни вещества, животновъдството, аквакултурите и хуманната медицина трябва да се фокусират върху предпазване от болести, а не върху профилактична употреба на такива вещества. Това може да бъде постигнато чрез подобряване на хигиената, особено в критични среди, като болници, се казва в текста.

Право да предписват антимикробни вещества за животни трябва да имат единствено професионалните ветеринарни лекари. Това право трябва да бъде отделено от правото да се продават тези лекарства, така че да се избегне създаването на икономически стимули за предписването им.

За пациентите, антимикробните средства не трябва да бъдат достъпни без рецепта, се казва в резолюцията. Ветеринарна употреба на антимикробни средства от третото и четвъртото поколение, които Световната здравна организация (СЗО) класифицира като критично важни за хората, трябва да бъде ограничена, считат депутатите.

Създаването на нови антимикробни средства трябва да бъдат по-добре координирано в рамките на ЕС и в международен план. Достъпът до нови лекарства и намаляването на цената им може да бъде постигнато посредством публично-частни партньорства (ПЧП), се казва в текста.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com