10 трика, с които Русия заобикаля санкциите

10196
10 трика, с които Русия заобикаля санкциите
Снимка: Getty Images

Санкциите на Запада срещу Русия удариха икономиката ѝ и несъмнено намалиха способностите на Кремъл да финансира продължаващата война в Украйна. Наказателните мерки са един от двата основни метода на западните дипломати, политически лидери, адвокати и икономисти срещу Владимир Путин – наред с изпращането на оръжия за Киев.

И все пак Русия намира начини да заобиколи санкциите. Украинското издание „Економична правда“ публикува 10 трика на Путин, с които успява да избегне капана:

1. Латвийски и туркменски петролни смеси, танкери без точна дестинация, монголски въглищен микс

Все повече търговци се опитват да прикрият произхода на руския петрол, за да продължат да го продават, тъй като САЩ и Великобритания забраниха вноса му, а ЕС спря 2/3 от него. Петролът се скрива в смеси от рафинирани продукти като бензин, дизел и химикали.

Разследващи журналисти, цитирани от Wall Street Journal, съобщават, че руският петрол често се смесва с такъв от други държави, за да се създаде смес, обикновено наричана "латвийска" или "туркменска". Един такъв пример е смес от 49,99% петрол от Русия и 50,01% от друга дестинация. Технически погледнато, по този начин нефтът вече не е с руски произход. Петролът се транспортира от руското пристанище Приморск до латвийското Вентспилс, където продуктът се преработва в смес от горива.

След нахлуването в Украйна само по латвийската схема в чужбина са били изпратени 11 милиона барела руски нефт. По-късно Shell се извини за това споразумение и обеща да го прекрати.

По същия начин Монголия започна да изнася много повече въглища през руските пристанища в Далечния изток. В същото време страната не обяви откриването или разработването на нови находища, така че бързо стана ясно, че монголският микс е нещо като латвийската смес.

Има и друга интересна измама, доста широко използвана след санкциите срещу Ирак. Горивото може да бъде претоварено в друг танкер в открито море, т.е. в танкер без точно определено местоназначение, и така следите се губят. Смята се, че над 11,1 милиона барела руски петрол са били натоварени на такива танкери до момента.

2. Търговия чрез посредници и нови партньори

Този вид търговия позволява на Русия да внася забранени стоки. Как се осъществява? Например, санкциите забраняват доставката на определено оборудване от Германия. Сключват се обаче две споразумения: едното между руска компания и турска фирма, а другото - между същата турска компания и германска фирма.

Турската компания купува забраненото оборудване и след това го доставя на руската фирма през Турция, Азербайджан или Казахстан. Дори стоки от САЩ и Европа се изпращат по този начин.

Но европейските производители много добре знаят къде и на кого продават. Разбира се, тази схема има много варианти. Обединените арабски емирства (ОАЕ) се превърнаха в мощен партньор в този план, защото е лесно и удобно да се премести бизнес там. Както и в Турция, всеки може да получи разрешение за пребиваване чрез закупуване на недвижим имот, което проправя пътя за създаване на законно дружество. „Ройтерс“ съобщава, че заможни руснаци влагат пари в недвижими имоти в Турция и ОАЕ.

Страните от ЕС обаче твърдят, че износът за Русия е намалял с 55% - поне официално.

3. „Туризъм с дебитни карти“

След като международните платежни системи напуснаха Русия, руснаците започнаха да подават заявления в казахстански и други съседни банки за персонализирани международни банкови карти. В интернет се появиха десетки компании, предлагащи "официални" услуги за издаване на карти в друга държава.

В средата на май 2022 г. обаче всички казахстански финансови институции спряха да издават банкови карти на руснаци. Причината е достатъчно проста. Банките не желаят да попаднат под определени санкции.

Днес руснаците пътуват до Минск, за да получат карти Visa и MasterCard от беларуските банки. Те не могат да ги използват в руски онлайн платформи и в руски магазини, но ще могат да плащат за международни услуги и за абонаменти за App Store или Google Play например.

Много е вероятно този "туризъм с дебитни карти" да продължи - може би в Узбекистан, Швейцария, в онлайн банки като Tinkoff Bank и др.

Руските банки автоматично ще преиздават карти Visa и MasterCard чрез платежната система МИР, като клиентите дори не трябва да посещават своята банка. Картата ще се доставя по куриер и ще работи в Русия, Турция, Виетнам и други страни. Някои банки издават своите карти Visa и MasterCard за неопределен период от време.

4. Внос на стоки без разрешението на собственика на търговската марка

По-рано руското законодателство забраняваше вноса на стоки, които се търгуват на пазарите в други държави, без съгласието на собственика на търговската марка. С нов правителствен документ обаче се разрешава вносът на определени стоки - превозни средства, технологии, метали, фармацевтични продукти и дрехи.

Съответно, една руска компания може да закупи няколко автомобила Tesla в Казахстан и след това "законно" да ги продава в Русия.

5. Закупуване на електронни компоненти за сглобяване на забранени стоки

На компаниите им е забранено да продават в Русия американско мрежово оборудване и „сървърни шкафове“. Но руските фирми или физически лица купуват отделни компоненти от други страни. Китайските производители доставят определени части като модули памет и дънни платки, въпреки че за тях е по-изгодно да продават готови продукти.

Lenovo, Huawei и ZTE могат да доставят на Москва необходимите резервни части и електроника. Всички китайски производители на потребителско, сървърно и инфраструктурно оборудване по един или друг начин обаче съдържат американска интелектуална собственост.

В този случай оборудването подлежи на т.нар. вторични санкции срещу Русия. Все пак е възможно да се закупят някои китайски компоненти, които не са обект на никакви ограничения.

6. Алтернативни системи за плащане

Visa, Master, JCB и Pay Pal отказват да работят с руски компании, а няколко руски банки, включително най-голямата „Сбербанк“, бяха извадени от международната разплащателна система SWIFT.

Въпреки това на пазара все още има платежни системи, които позволяват извършването на международни трансакции. МИР е добре позната руска картова система, която съществува от 2015 г., но малко държави са я приели. Сред тях са Турция, Виетнам, Армения, Узбекистан, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан.

Ефектът от санкциите: Руснаците останаха без перални, телевизори и хладилници

Търговците на дребно в Русия отбелязват сериозно намаление на асортимента на домакинските уреди и електрониката поради липса на внос и ...

UnionPay, китайска платежна система, която функционира от 2008 г., се приема в 180 държави.

Някои руски банки планират да издават карти МИР-UnionPay. Друг вариант е системата за парични преводи Golden Crown с европейски филиал KoronaPay, въпреки че тя е ограничена до максимална сума на превод от 5000 щатски долара. Услугите Contact, Skrill и Unestream също позволяват на руснаците да превеждат пари в чужбина.

Вторичните санкции на Запада спрямо Русия действат по-ефективно. Например наказателните мерки на САЩ забраняват на руската Транскапиталбанк (ТКБ) всякакви сделки в долари или чрез използване на финансовата система на САЩ, особено в Азия. Банката попадна под санкции на 20 април заради това, че "предлага услуги на няколко банки в Азия, включително в рамките на Китай и в Близкия изток, и намира варианти за заобикаляне на международните санкции". Всъщност TKB даде възможност на клиентите си да извършват трансакции чрез собствена система за интернет банкиране, известна като TKB Business, алтернативен канал за комуникация на SWIFT.

Междувременно в Русия все още функционират борси за обмен на криптовалути.

7. Новосъздадени „двустранни“ компании

Турция създаде авиокомпании, които ще обслужват само руснаци. По този начин Москва и Анкара могат да заобиколят санкциите на ЕС и САЩ и да стимулират руския туризъм в Турция. Новосъздадените компании няма да поемат излишни рискове, тъй като ще летят само до Русия.

ЕС сваля санкциите срещу патриарх Кирил по настояване на Унгария

Санкциите на ЕС срещу руския патриарх Кирил ще бъдат свалени по искане на Унгария. Будапеща настоя на този ход, за да вдигне блокадата ...

Освен това Turkish Airlines и Pegasus планират да предложат още милиони места в самолетите, с които да насърчат руските туристи да се върнат в Турция.

Що се отнася до европейския маршрут, възможно е да се пътува от Русия до Европа и обратно през Сърбия, Турция (Истанбул), ОАЕ (Дубай или Абу Даби), Армения, Азербайджан, Грузия или Казахстан.

Припомняме, че България, Северна Македония и Черна гора обаче затвориха въздушното си пространство за самолета на руския външен министър Сергей Лавров и така посещението му в Белград беше отменено.

8. Чуждестранни компании отварят сметки в рубли за руския газ

Това е повече от познат метод за заобикаляне на санкциите. Европейската комисия потвърди начина, по който компании от ЕС могат да плащат за руски газ, без да нарушават санкциите на блока срещу Москва. Италианският енергиен гигант Eni веднага обяви отварянето на сметка в рубли в „Газпромбанк“, германските RWE и Uniper също предприеха този ход.

Руският олигарх Андрей Мелниченко крие ултраскъпата си яхта в ОАЕ

Руският олигарх Андрей Мелниченко е скрил ултраскъпата си яхта в най-северното шейхство на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и така е ...

Според изискването на Москва, всеки купувач от "неприятелска държава" си открива две сметки в "Газпромбанк" - едната е в твърда валута (евро или долари), а другата е в рубли. Купувачът плаща в твърда валута, след това парите се превалутират в рубли, като това става при сделка на Московската фондова борса. Няма срок кога ще бъде завършена сделката, т.е. може да бъде платено в твърда валута и да изтече срокът за получаване на газова доставка преди конвертирането в рубли. Няма и гарантиран пазарен принцип на обмен, защото борсата е под пълния контрол на Русия.

В началото на май обаче Кремъл даде леко назад и "Газпром" предложи превалутирането да става през Националния клирингов център на Русия. По този начин има повече сигурност за купувача, тъй като в клиринговите къщи задължително има трета страна - т.е. арбитър, който е неутрален спрямо купувача и продавача.

9. Заобикаляне на санкциите чрез корпоративни структури и чрез ликвидация на дружества

По принцип това означава преструктуриране на компанията с една проста цел - да се премахнат санкциите за физически или юридически лица. Например Швейцария предлага да помогне на руски дружества да се преструктурират и по този начин да скрият крайния собственик.

Неотдавна бяха отменени санкциите на руската химическа компания "Еврохим", след като милиардерът Андрей Мелниченко прехвърли действителната собственост на съпругата си.

Интересно е да се види и как руските олигарси (санкционирани бенефициенти) защитават активите си – обикновено, дружество или тръст. Поставени под международни санкции, активите са замразени.

Русия печели още повече от петрол и газ, но икономиката ѝ вече тръгна надолу

Дори ако някои страни спират или постепенно спрат покупката на руски енергийни суровини, приходите на Русия от петрол и газ тази година...

Съществува обаче просто решение: дружеството преминава в процес на ликвидация, т.е. цялото имущество и акции се ликвидират. Но ликвидаторът има право да отпусне средства за поддържане на актива. Крайната цел е да се предотврати амортизацията - намаляването на стойността на актива.

10. Адвокати и консултанти са готови да помогнат на Русия да заобиколи санкциите

Източници от водещи адвокатски кантори в Лондон и Ню Йорк потвърждават, че е имало вълна от запитвания от руснаци и руски бизнеси за заобикаляне на санкциите или въпроси от рода на "как да живеем със санкциите".

На практика, както правителствата, така и професионалните регулатори забраняват на консултантските и юридическите фирми да предлагат съвети за заобикаляне на наказателните мерки. И това обаче може да се избегне. Например, въпреки че на адвокатите и консултантите не е позволено да консултират дружество с действителен собственик, на когото са наложени санкции, забраната не е толкова строга, ако има промяна в собствеността.

Адвокатите нямат право да приемат средства за консултации относно санкциите, но канторите са измислили още един търговски трик - предлагат услугите си безвъзмездно и издават фактури за случайни услуги.

Друг вариант е да се предложи консултация на "приятел", т.е. на дружество, което по стечение на обстоятелствата е точно копие на санкционираното дружество, но принадлежи на трета страна, която не е санкционирана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com