Шестият пакет санкции на ЕС: Не само петрол, но и забрана на пиар за Русия

5771
Шестият пакет санкции на ЕС: Не само петрол, но и забрана на пиар за Русия
Снимка: Getty Images

Шестият пакет от санкции на ЕС срещу Русия официално е факт, след като в петък сутринта бе одобрен от Европейския съвет. След седмици на преговори, отстъпки и консенсуси евролидерите най-накрая вкарват в действие поредните наказателни мерки срещу Москва заради войната в Украйна.

„С настоящия пакет намаляваме възможността на Кремъл да финансира войната, като налагаме допълнителни икономически санкции“, обяви върховният комисар за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Какво включва пакетът със санкциите?

Консултантски услуги

Освен вече добре познатото ембарго на руския петрол, евролидерите включиха в наказателните мерки забрана за предоставянето на счетоводни услуги, услуги за връзки с обществеността (PR) и консултантски услуги, както и облачни услуги на Русия.

Петрол

ЕС реши да забрани закупуването, вноса или трансфера на суров петрол и някои петролни продукти от Русия. Прилагането на постепенното ембарго ще отнеме от 6 месеца за суровия петрол до 8 месеца за други рафинирани петролни продукти.

Предвидено е временно изключение за вноса на суров петрол по тръбопроводи в държавите членки на ЕС, които поради географското си положение страдат от „специфична зависимост от руските доставки“ и нямат реални алтернативни възможности – тоест страни без излаз на море като Унгария, Чехия и Словакия.

Освен това България и Хърватия също ще се възползват от временни дерогации по отношение на вноса съответно на руски суров петрол по море и на вакуумен газьол. Страната ни получи отсрочка до декември 2024 г., след което трябва да спре да внася от Русия.

Войната може да промени световните търговски съюзи: Кои са печелившите и губещите?

Първо дойде пандемията, след това войната между Русия и Украйна. С две големи глобални кризи една след друга, са напълно възможни ...

Още банки аут от SWIFT

ЕС разширява обхвата на съществуващата забрана за предоставяне на специализирани услуги в системата за международни плащания SWIFT по отношение на още три руски банки. Те са най-голямата финансова институция в страната Сбербанк, Кредитната банка на Москва и Руската земеделска банка. В пакета е включена и беларуската Банка за развитие и възстановяване.

Телевизионно излъчване

ЕС спира излъчването в ЕС на още три руски държавни телевизии: Rossiya RTR/RTR Planeta, Россия 24/Russia 24 и TV Centre International. Причината - те са били използвани от руското правителство като инструменти за манипулиране на информацията и разпространяване на дезинформация относно инвазията в Украйна, включително пропаганда. Целта е била дестабилизиране на съседните на Русия държави и на ЕС и неговите държави членки, пише в аргументите на блока.

В съответствие с Хартата на основните права тези мерки няма да попречат на съответните медии и техния персонал да извършват дейности в ЕС, различни от излъчване - например изследвания и интервюта.

Забраниха на руски лобисти да влизат в сградата на Европейския парламент

Европейският парламент забрани достъп на всички руски лобисти до помещенията му, за да не разпространяват "пропагандата" на Москва за в...

Ограничения на руския износ

ЕС разширява списъка на лицата и предприятията, за които се прилагат ограниченията за износ на стоки и технологии с двойна употреба. Списъкът се допълва с руски и беларуски субекти.

Освен това ЕС ще разшири списъка със стоки и технологии, които могат да допринесат за технологичното усъвършенстване на руския сектор на отбраната и сигурността. Това ще включва 80 химикала, които могат да се използват за производство на химически оръжия.

Индивидуални списъци

Европейският съвет реши да наложи допълнителни санкции на физически и юридически лица. Става въпрос за отговорните за жестокостите, извършени от руските войски в Буча и Мариупол; личности, подкрепящи войната; водещи бизнесмени и членове на семействата на включени в списъка олигарси и служители на Кремъл; дружества в областта на отбраната и финансовата организация.

И Великобритания дава ракети на Украйна, оплаквания от сепаратисти към Путин, без руснаци в ЕП

САЩ вече са доставили ракетните системи за залпов огън HIMARS в Европа, като предстои украински военни да бъдат обучени как да оперират...

„ЕС решително осъжда агресивната война на Русия срещу Украйна. Блокът настойчиво приканва Москва незабавно да прекрати безразборните си нападения срещу цивилното население и гражданската инфраструктура и веднага и безусловно да изтегли всички свои войски и военно оборудване от цялата територия на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници. Зверствата, извършвани от руските сили, както и страданията и разрушенията, които се причиняват, са неописуеми“, съобщават евролидерите.

Припомняме, че ЕС свали санкциите срещу руския патриарх Кирил по настояване на Унгария. Правителството на Виктор Орбан настоя на този ход, за да вдигне блокадата на шестия пакет санкции срещу Кремъл.

ЕС призовава Русия да позволи незабавен хуманитарен достъп и безопасно преминаване на всички засегнати цивилни граждани. Москва е призована да позволи и безопасното завръщане на украинските граждани, принудително изведени на руска територия.

„Европейският съюз е непоколебим в ангажимента си да помогне на Украйна да упражни присъщото си право на самозащита срещу руската агресия и да изгради мирно, демократично и проспериращо бъдеще“, гласи още съобщението на ЕС към пакета от санкции.

Съответните правни актове скоро ще бъдат публикувани в Официалния вестник на Европейския съюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа