Германските Uniper и RWE са платили за руския газ по схемата на Путин

2310
Германските Uniper и RWE са платили за руския газ по схемата на Путин
Снимка: iStock

Германските компании Uniper и RWE са извършили плащания за руски газ по схемата в рубли на Владимир Путин - в опит да се гарантира непрекъснатост на доставките на горивото. Това съобщи Reuters, цитирайки говорители на двете фирми.

Схемата за плащане, предложена от Москва, при която трансакциите се извършват в евро, а после се превалутират в рубли, показа пукнатините в общата реакция на ЕС спрямо руската агресия. Някои държави отказаха да плащат и газът им бе спрян (България, Полша, Финландия, Нидерландия). Други намериха начин да спазят изискванията на Кремъл.

Германия беше гласът на ЕС, но войната ѝ отне лидерството

Години наред Германия беше безспорният лидер не само в ЕС, но и в един по-малък блок в рамките на съюза. Представляваше гласът и мускул...

Германия е силно зависима от руския газ. Uniper и RWE, два големи германски вносителя на синьото гориво, заявиха, че ще открият сметки в Русия в съответствие с действащите закони за санкциите, за да гарантират, че газовите потоци ще продължат.

"Uniper, подобно на други германски и европейски компании, промени начина на плащане за доставките на газ от Русия. Uniper плаща в евро в съответствие с новия механизъм за плащане", заявиха от компанията в коментар пред Reuters, изпратен по електронната поща. "Първото от тези плащания беше извършено в края на май. Следователно Uniper действа в съответствие със санкциите и може да продължи да гарантира навременното изпълнение на договора“.

Uniper заяви, че процесът е бил съгласуван с германското правителство и следва насоките на ЕС.

Говорител на RWE също потвърди, че еврото е преведено по руската сметка, която е била създадена в „Газпромбанк“.

Русия позволи подаването на газ за дружество на "Газпром Германия" за срок от 90 дни

Руското правителство разреши временно премахване на "огледалните санкции" и разреши за срок от 90 дни потока от доставки на природен га...

Във вторник руският „Газпром“ заяви, че напълно е прекратил доставките на газ за нидерландския търговец GasTerra, след като той не е успял да извърши плащания по схемата на Путин. Междувременно бяха спрени доставките за водещата датска „Йорстед“, както и за германската „Шел енерджи Юръп“ – отново по същите причини.

Според изискването на Москва, всеки купувач от "неприятелска държава" си открива две сметки в "Газпромбанк" - едната е в твърда валута (евро или долари), а другата е в рубли. Купувачът плаща в твърда валута, след това парите се превалутират в рубли, като това става при сделка на Московската фондова борса. Няма срок кога ще бъде завършена сделката т.е. може да бъде платено в твърда валута и да изтече срока за получаване на газова доставка преди конвертирането в рубли, няма и гарантиран пазарен принцип на обмен, защото борсата е под пълния контрол на Русия.

В началото на май обаче Кремъл даде леко назад и "Газпром" предложи превалутирането да става през Националния клирингов център на Русия. По този начин има повече сигурност за купувача, тъй като в клиринговите къщи задължително има трета страна т.е. арбитър, който е неутрален спрямо купувача и продавача.

Междувременно стана ясно, че САЩ и техните съюзници обсъждат възможността да купуват руски петрол на цени, по-ниски от пазарните, вместо да се откажат да го внасят. Това заяви американският президент Джо Байдън. Те продължават да търсят варианти за контролиране на цените на горивата, които нарастват на фона на войната в Украйна и антируските санкции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Обрат с цената на природния газ в Европа

Окончателно: Затварят едно от най-големите газови находища в Европа

Четири големи китайски банки отказаха плащания от Русия

След обрата вчера, цената на петрола - на кръстопът

Какво се случва с еврото след рязката промяна в последните дни?

Йелън: Проучваме възможности за "отключване" на замразените руски активи

МВФ обяви прогнозата си за украинската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com