Превозвачи и рафинерии надхитрят санкциите - внасят прикрит руски петрол в САЩ и още страни

14506
Превозвачи и рафинерии надхитрят санкциите - внасят прикрит руски петрол в САЩ и още страни
Снимка: iStock

Европа току-що наложи най-строгите си санкции срещу Русия по отношение на вноса на суров петрол, САЩ и Обединеното кралство го направиха още преди това, но превозвачите и рафинериите го пласират на пазара, като прикриват произхода му. Миналия месец в Ню Йорк и Ню Джърси са били разтоварени горива, за които се смята, че са частично произведени от руски суров петрол, пише в свой материал Wall Street Journal.

Товарите са внесени през Суецкия канал - след като са преминали през Атлантическия океан - от индийски рафинерии, които са големи купувачи на руски петрол. Информацията на американското издание е базирана на данни за превозите, данни на Refinitiv и анализ на базирания в Хелзинки мозъчен тръст Център за изследване на енергията и чистия въздух.

Русия печели още повече от петрол и газ, но икономиката ѝ вече тръгна надолу

Дори ако някои страни спират или постепенно спрат покупката на руски енергийни суровини, приходите на Русия от петрол и газ тази година...

След нахлуването в Украйна и санкциите от страна на САЩ и ЕС търговците работят за прикриване на произхода на руския петрол, за да продължат да го доставят. Той е скрит в смесени рафинирани продукти като бензин, дизел и химикали.

Петролът се прехвърля и между кораби в морето, което е част от схемата, използвана за купуване и продаване на санкционирания ирански и венецуелски петрол. Според корабни компании прехвърлянето се извършва в Средиземно море, край бреговете на Западна Африка и Черно море, като след това горивото се насочва към Китай, Индия и Западна Европа.

Лидерите на Европейския съюз се споразумяха във вторник да наложат забрана на две трети от руския петрол (с някои изключения), като по този начин окончателно да откъснат Кремъл от най-големия му купувач на енергия. Очаква се също така ЕС и Великобритания да забранят застраховането на кораби, превозващи руски петрол. Вече обаче се използват прийоми за заобикаляне на санкциите, които заплашват да намалят ефективността им.

Американското ембарго от март забранява вноса на суров петрол, петролни продукти, втечнен природен газ и въглища от Русия, но горивата често се произвеждат от смеси на различни продукти, като например дизелово гориво.

Според търговски юристи – обикновено Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ (OFAC) определя произхода, използвайки поне 25% от доставката. Това изключва стоки, които са били съществено трансформирани в друг продукт, произведен в чужбина. Според юристи от три различни фирми OFAC не е изяснила дали преработката на суров петрол в продукти като бензин или дизел се счита за такова изключване, пише WSJ.

Дори и ОПЕК може да удари икономически Русия

Няколко държави членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) проучват идеята за временно прекратяване на участието ...

Като цяло износът на руски петрол се е увеличил през април, след като беше намалял през март с влизането в сила на първите западни санкции, съобщава Международната агенция по енергетика. Износът на петрол от Русия е нараснал до 620 000 барела до 8,1 млн. барела дневно, което е близо до предвоенните му нива. Най-голямото увеличение е за Индия.

Ню Делхи се превърна в ключов център за руските петролни потоци. Според компанията за данни за стоковите пазари Kpler - вносът на страната е нараснал до 800 000 барела дневно от началото на войната в сравнение с 30 000 барела на ден преди това. Това вероятно се дължи на голямата отстъпка - популярният сорт руски суров петрол „Уралс“ е на цена с около 35 долара по-ниска от тази на „Брент“. Преди това „Уралс“ се търгуваше до голяма степен в съответствие с „Брент“.

Рафинерия, която е собственост на индийския енергиен гигант Reliance Industries Ltd., е закупила седем пъти повече руски суров петрол през май в сравнение с предвоенните нива, което според Kpler представлява една пета от общия й прием. Reliance наема танкер за превоз на товар от алкилат - компонент на бензина - който тръгва от близкото пристанище Сика на 21 април без планирана дестинация. Танкерът в крайна сметка разтоварва товара си на 22 май в Ню Йорк.

"Това, което вероятно се е случило, е, че Reliance е взел с отстъпка товар от руски суров петрол, рафинирал го е и след това е продал продукта на пазара, като е намерил купувач в САЩ", казва Лаури Миливирта - водещ анализатор в Центъра за изследване на енергията и чистия въздух. Организацията проследява руския износ на изкопаеми горива и ролята му за финансирането на войната в Украйна. "Наистина изглежда, че има търговия, при която руският суров петрол се рафинира в Индия и след това част от него се продава в САЩ“, твърди Миливирта. От Reliance не коментират официално.

Индийският износ на рафинирани петролни продукти, подсилен от евтините руски доставки, рязко нараства от началото на войната. Дневните доставки за Европа са се увеличили с една трета, а за САЩ - с 43% на тримесечна база.

Апетитът на Индия към евтиния руски петрол доведе до ново увеличение на вноса

Апетитът на Индия към евтиния руски петрол нараства - въпреки безпрецедентните санкции от страна на Запада към Москва заради войната в ...

"Ако индийските рафинерии по западното крайбрежие на САЩ са внасяли много руски суров петрол, тогава да, вероятно ще има руски суров петрол, който е използван за производството на тези продукти", казва Коен Веселс - анализатор в консултантската фирма Energy Aspects.

Това се случва в момент, когато цените на бензина и дизела в САЩ достигнаха рекордни стойности поради високите цени на суровия петрол. Това натежа доста на потребителите в момент, в който инфлацията достигна четиригодишен връх. Допълнителните доставки от чужбина най-вероятно са подложени на по-ниско ниво на контрол, смятат анализаторите.

Миналата седмица корабът Zhen 1, превозващ руски суров петрол, се среща край бреговете на Западна Африка с Lauren II - гигантски плавателен съд за превоз на суров петрол, който може да побере около 2 милиона барела. Вероятно Zhen 1 е разтоварил товара си, сочат данните за кораба. Lauren II се насочва към Гибралтар, а след това се очаква да отплава в посока Китай, твърдят анализатори.

За европейските и азиатските рафинерии не е незаконно да купуват ирански, венецуелски и руски петрол, но тези сделки са възпрепятствани от редица ограничения на санкциите и от политическия риск при работа с тези държави. Така че, подобно на иранския петрол, най-добрият вариант за Русия и нейните клиенти е все повече да прикриват доставките си.

Според израелската фирма за корабни данни Windward се наблюдава и скок в броя на корабите, превозващи руски суров петрол, които изключват GPS оборудването си. Това явление е известно в индустрията като "затъмняване".

Китай почна тихичко да купува все повече руски петрол

Руският петрол "Уралс", с който работи и българската рафинерия "Лукойл Нефтохим", поскъпва. За половин месец цената му се е вдигнала с ...

Китайските купувачи се опитват да скрият руския петрол, за да избегнат високите разходи за транспортирането му, твърдят търговци. Все по-малко транспортни и застрахователни компании са склонни да се докоснат до него, което означава, че тези, които все още го правят, налагат цени, три до пет пъти по-високи, отколкото преди войната, пише WSJ.

Междувременно стана ясно, че САЩ и техните съюзници обсъждат възможността да купуват руски петрол на цени, по-ниски от пазарните, вместо да се откажат да го внасят. Това заяви американският президент Джо Байдън. Те продължават да търсят варианти за контролиране на цените на горивата, които нарастват на фона на войната в Украйна и антируските санкции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com