Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъдеще на съсипани коли: Русия мисли да прави по-нискокачествен бензин

16 април 2024, 07:29 часа • 14635 прочитания

Русия обмисля да занижи качеството си на бензина, като временно премахне екологичните изисквания. Накратко – това ще стане с промяна на октана в горивото. Информация за това публикуваха както Reuters, така и известния руски вестник "Комерсант".

Ако това намерение бъде изпълнено, повредите при зареждащи с такъв бензин превозни средства най-вероятно ще се увеличат – става въпрос за бутала, клапани и други елементи в двигателите особено на по-нови автомобили. Това го казват експерти пред изданието "Агентство. Новости".

Идеята идва заради успешните украински удари срещу руски петролни рафинерии в периода февруари-март 2024 година. По различни оценки Украйна успя да намали капацитета за производство на бензин, дизел и горива на Русия с около 14-15% заради ударите по руски петролни рафинерии: Украйна намери ахилесовата пета на Русия: Путин много ще го заболи

От 2016 година в Русия се произвежда бензин, отговарящ на автомобилния стандарт Евро 5. Сегашната идея обаче ще значи, че бензинът ще отиде масово на ниво стандарт Евро 3, който в Русия не се прави от 2014 година. А ако двигателят се повреди заради нискокачествен бензин, ремонтът може да е в размер на 100 000 рубли, но ако е дизелов, може да отиде в диапазон 700 000 – 1,5 млн. рубли, твърди специалист на "Шкода" пред "Агентство. Новости".

Още: Руски пропаганден канал се подигра на САЩ, че не искат Украйна да удря руски петролни рафинерии

Източник: Reuters и "Комерсант"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес