Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голяма банка в Русия се срина

21 февруари 2024, 22:45 часа • 13760 прочитания

Сутринта на 21 февруари Централната банка на Русия обяви отнемането на лиценза на QIWI Bank. От Москва обясниха решението си с факта, че банката е "използвана за извършване на плащания за пране на пари и финансиране на тероризма".

Още: Най-голямата кипърска банка напуска Русия

По отношение на активите тя е сред първите сто руски банки е известна на руснаците предимно като оператор на онлайн портфейли Qiwi. Парите в портфейлите Qiwi не са застраховани от DIA (система за застраховане на депозити) и платежната система блокира депозита и тегленето на средства.

QIWI потвърди за затварянето на офиси. Спряха работа и терминалите и мобилното приложение на банката. Платежната система Contact, чрез която руснаците превеждат пари в чужбина, също не работи.

Още: Русия отне лиценза на една от последните останали независими медии

„Qiwi Bank системно нарушаваше законодателството за борба с прането на пари, участваше в сетълменти между физически лица и сенчести бизнеси, включително преводи към крипто борси и незаконни онлайн казина“, се казва в изявление на Банката на Русия във връзка с отнемането на лиценза. Новината за отнемането на лиценза предизвика срив в котировките на депозитарните разписки Qiwi на Московската борса. Приходите от Qiwi паднаха с почти 50%.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес