Иран намалява цената на петрола си, за да се конкурира с Русия

6719
Иран намалява цената на петрола си, за да се конкурира с Русия
Снимка: iStock

Иран е принуден да намали допълнително цената на своя така или иначе евтин суров петрол, след като Русия – основен съюзник на страната, увеличава влиянието си на ключовия китайски пазар.

Китай се превърна във важна дестинация за руския петрол, тъй като Москва се стреми да поддържа износа си след последиците от инвазията в Украйна. Това доведе до по-ожесточена конкуренция с Иран на един от малкото останали достъпни пазари за ирански суров петрол, които бяха значително ограничени от санкциите наложени от САЩ, предава Bloomberg.

Русия планира да увеличи добива на петрол

Въпреки наложените санкции върху руския петрол от страна на ЕС, Русия смята да се придържа към договореното с ОПЕК+ увеличение на добив...

Руският износ за Китай нарасна до рекорд през май. Тогава Русия изпревари Саудитска Арабия като най-голям доставчик за най-големия вносител в света. Въпреки че Иран намали цените на петрола си, за да остане конкурентоспособен на китайския пазар, близкоизточната страна все още поддържа стабилни потоци. Това се дължи отчасти на нарастващото търсене в Китай след облекчаването на строгите COVID ограничения, които намалиха драстично потреблението.

„Единствената конкуренция между иранските и руските барели може да се наблюдава в Китай, което ще работи изцяло в полза на Пекин.“, казва Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. „Това също е вероятно да притесни производителите в Персийския залив, тъй като техните високо ценени пазари са превзети от суров петрол, продаван на силно намалени цени“.

Официалните данни на Китай посочват само три месеца, в които е внасян суров петрол от Иран от края на 2020 г. насам, включително през януари и май тази година. Данни от трети страни обаче показват постоянен поток на суров петрол от ислямската република. След лек спад през април, вносът е бил над 700 000 барела на ден през май и юни, сочат данните на Kpler. Консултантът в индустрията FGE обаче твърди, че руският Urals е изместил някои ирански барели.

Иранският петрол е оценяван на близо 10 долара за барел под фючърсите на „Брент“. Ниската цена има за цел да се конкурира с тази на руския сорт Urals, който трябва да бъде доставен в Китай през август. Намалението е еквивалентно на отстъпка от около 4 до 5 долара за барел преди инвазията. Иранските класове Light и Heavy са най-сравними именно с Urals.

Русия е най-големият доставчик на петрол за Турция през април

Русия е най-големият доставчик на петрол и петролни продукти за Турция през месец април. Това сочат данните на турското Управление за к...

Независимите китайски рафинерии са основни купувачи на руски и ирански суров петрол и евтините доставки са важни, защото рафинериите са ограничени от правила засягащи износа на горива, каквито не важат за държавните преработватели. Известни като „чайници“, те не получават квоти за доставка на горива до отвъдморските пазари, където цените скочиха поради кризата в предлагането. Вместо това, те доставят на вътрешния пазар и са претърпели загуби през последните месеци, тъй като COVID мерките подкопаха търсенето.

Намаленият внос от Африка

Руският суров петрол ESPO, който е известен с по-ниско съдържание на сяра и по-високо качество е по-скъп от иранския петрол, твърдят търговци, но все пак по-евтин от сравнимите барели от други страни от Близкия изток. Желанието на Китай да приема петрол с отстъпка въпреки произхода му ограничава потоците от други доставчици.

Западна Африка е една от най-силно засегнатите, особено що се касае до доставките от Ангола, Габон и Демократична република Конго, твърди Джейн Сие, старши петролен анализатор в Kpler.

Потоците в Западна Африка са се равнявали на средно 642 000 барела на ден миналия месец, най-ниското ниво от ноември 2013 г., казва тя. Сривът в ключова ценова структура също допринесе за по-високите разходи за внос на африкански суров петрол, който трябва да измине дълго разстояние, за да стигне до Китай.

Налагането на таван на цената на петрола от Русия може да се окаже трудна задача

Лидерите на Г-7 се съгласиха да обсъдят възможността за поставяне на ценови таван на руския петрол и газ. Целта е да се ограничат спосо...

„Разходите са голяма грижа главно за „чайниците““, казва Михал Мейдан, директор на Китайската енергийна програма в Оксфордския институт за енергийни изследвания. „Това вероятно ще се задържи като тенденция, докато икономиката не започне да се възстановява и активността се възобновява. Тогава и търсенето на всички суровини ще се увеличи“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com