Караниколов: Да запазим работниците си здрави

2494
Караниколов: Да запазим работниците си здрави
Снимка: БГНЕС

Има ли опасност за икономиката на страната ни при така развиващата се ситуация с коронаваируса: "При всички случаи, ако продължи така. Основните ни контрагенти са в Европа, ако има забавяния. Виждате 16 млн. души са под карантина в Италия.Те вероятно не ходят и на работа. Това означава неработещи предприятия. Това означава един кръг омагьосан", заяви министърът на икономиката Емил Караниколовпред Нова тв. За риск пред икономиката ни потвърди и вицепремиерът Томислав Дончев.

Ето последните данни за разпространението на коронавируса у нас и по света.

Крие ли риск коронавирусът за икономиката?

Българското правителство обяви четвърта степен на опасност заради епидемията, която пълзи от Китай към целия свят. Коронавирусът вече н...

По думите му сега не говорим за опасност от чиста финансова криза като през 2008-ма година, а по - скоро за друг риск. "Тук е съвсем различна ситуацията. Тук най-ценното за всички ще бъде да запазят работниците си здрави, за да могат да работят. Може да се стигне до цели предприятия, които да не работят. Сега нещата са много по-драстични. Такъв модел за достигане до криза мисля, че в световен мамщаб досега не е имало", обяви икономическият министър Караниколов.

Затова пред държавата има две предизвикателства, с които правителството трябва да се справи в спешен порядък.

"В България има финансова стабилност. При една финансова криза, държавата трябва да има ресурс, тъй като първият сигнал за криза ще бъде освобождаването на хора. в този случай държавата трябва да има осигурени пари, за да покрие тези социални осигуровки на хоата. България ги има", категоричен беше Караниколов.

"Втората важна задача на държавата е да осигури финансов и от държавата, и европейски, които да бъдат вкарани в икономиката, примерно в строителството. Това са нещата, които трябва да направим", обобщи той.

Фалшивите лекарства и съвети за лечение на коронавирус

Заразата с новия коронавирус продължава да настъпва в цял свят, а засега няма конкретно лекарство или конкретни лекарства, с които да с...

Ще се включат ли и частните болници при необходимост за овладяване на ситуацията при увеличаване на заразените с коронавирус пациенти: Виждаме, че има страни, в които и хотели се отделят за болнични нужди. "Моделите на поведение са много ясни в световен мащаб. Да не плашим хората сега, но...Щом е правено в Италия, страна-членка на ЕС, значи е законно. Щом законът допуска при кризисна ситуация да се забрани износа, изключвам хуманитарните нужди, това означава, че е допустимо", категоричен беше Караниколов.

Коронавирус: В много краен вариант, вероятно ще мобилизираме пенсионирани лекари и медицински сестри

Министърът потвръди, че заради коронавируса се обмисля облекчаване на водния режим в Перник. Идеята е обсъдена още на 3 март с кмета и областният управител на града

"Аз подкрепям такова предложение. Днес чакаме последния камион с последните 105 м тръби. Т.е. до утре или вдругиден трябва да сме ги приключили и да започнем дезинфекция. Пускаме водата от „Белмекен”, каза още той и допълни: „В момента Перник харчи между 22 и 25 000 куб.вода на денонощие. Ако пуснем и София, това не пречи и от язовир "Студена" да се пускат между 12 и 15 000 куб...Язовирът в момента се пълни сериозно. Приветствам това решение. Природата го позволява", категоричен бе Емил Караниколов.

Коронавирус: В много краен вариант, вероятно ще мобилизираме пенсионирани лекари и медицински сестри

Какви са взетите мерки и подготовката за борба с евентуална епидемия от коронавирус – здравният министър Кирил Ананиев даде съотв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика