НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 9 март

14319
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 9 март
Снимка: iStock/Guliver

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вече вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към 21:25 ч., 9 март 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 Няма нови установени случаи на коронавирус в България, каза на редовния брифинг началникът на Националния щаб за коронавируса генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

🔘 Четиримата пациенти с коронавирус са в добро здраве.

🔘Три деца със съмнение за коронавирус транспортирани в Стара Загора

🔘 В момента продължава изследването на пробите от двата региона. Те са много – 84 от Плевен и 47 от Габрово. Само 27 проби, които са заложени във ВМА, са отрицателни“, каза още генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

🔘 Готови проекти за предпазни облекла при работа с коронавирус бяха представени на брифинг на Оперативния щаб. Те са предложени от две фирми, уточни ген.-майор Венцислав Мутафчийски. „Дори и да излязат по-скъпи от еднократните, те ще си избият цената, защото имат 50 цикъла на пране”, обясни шефът на ВМА.

🔘 "От Турция очакваме определено количество маски. Нашите фирми за 24 часа успяха да подготвят два проекта – мостри. Те са изпратени за тестове и сертифициране. Фирмите имат готовност да започнат да шият маски и облекло за българското общество”, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

🔘 В Габрово ще има дезинфекция на спирки на градския транспорт и на превозните средства, както и на улици и тротоари. Не по-рано от днес на обяд ще излязат резултатите от 94 проби – на хора, били в контакт с доказано болните две жени, които са под карантина в габровската болница. Пред БНТ беше казано, че болницата има само още 7 легла, където да се лекуват хора в тежко състояние. Карантината е основното, което можем да предложим, добавиха от габровската болница. Здравният министър уточни, че в Габрово можело да се удвоят леглата за болни т.е. да бъдат приети още 7 болни в инфекциозно отделение, като при нужда щяло да има 27 легла в друга сграда.

🔘 Здравният министър Ананиев: Като краен вариант било мислено да има "пренос" на легла от други области, имало обаче готовност за прием на пациенти в София. Изготвен е и план да се ползват специалисти от други отделения, в особено критични случаи ще има командироване на лекари и медицински сестри от други държавни болници. В най-критичните случаи ще се говори с частните болници да помогнат с персонал, както и да бъдат включени пенсионирани медицински здравни работници – и лекари, и медицински сестри.

🔘 От "Интендантско обслужване" коментираха, че до края на деня ще бъде предоставен прототип на защитно медицинско облекло, по който Националният щаб за коронавируса трябва да се произнесе. Когато проектът бъде одобрен, ще следва серийно производство, но не преди да бъде доставен плат. В момента в България само в Габрово има производство на необходимия по характеристики плат. "Интендантско обслужване" може да прави по 10 000 маски на ден - маски, които предпазват от "кихавици и водни пръски", но не и директно от вирус.

🔘 Ананиев призна, че има недостиг от специалисти в инфекциозни отделения, но затова държавата обръща внимание на обучението на такива кадри.

🔘 От днес, 9 март, няма да бъдат приемани нови болни в инфекциозни отделения, а ще бъдат оставени под карантина излекувани пациенти, но застрашени евентуално от зараза от коронавирус. Разходите ще са за лечебното заведение – с удължен престой по клиничната пътека, по която са приети. Ще има обаче изключения за прием на пациенти – например за хемодиализа. Не очакваме вариант като в Италия – да има карантина за цели градове, коментира Ананиев.

🔘 Попитан може ли да има крути мерки като глоби за неспазване на забрани заради коронавируса, Кирил Ананиев изрази увереност, че българите ще разберат необходимостта от съответните мерки. На този етап не предвиждаме глоби за неспазване, уточни министърът. Важно е да бъде установен нулевият пациент, работим да разберем как има четирима заразени, които не са пътували зад граница, каза още здравният министър.

🔘 Зам.-образователният министър Таня Михайлова напомни, че в Плевенска и Габровска област ваканцията продължава до второ нареждане. Отсъствия за непосещение на детска градина и ясла, докато официално има грипна ваканция, не се пишат!

🔘 За цялата страна: Заради епидемиологичната обстановка (грипната ваканция и коронавирус) в България учебен материал, който не е взет, няма да бъде даван на предстоящите матури. "Мислим дали част от материала, който не е усвоен качествено, да не се усвоява догодина". Засега не се мисли за удължаване на втория срок, респективно на учебната година, заяви зам.-образователният министър Таня Михайлова. За дати за олимпиади и национални състезания тепърва ще се мисли – например всички учебни състезания за 14 март са отложени. Отменени са и всички "зелени" и "бели" училища.

🔘 Междувременно, във Велико Търново още от тази нощ започна пръскане с дезинфектанти на автобусните спирки и тротоарите в града. Кметът Даниел Панов разпореди с помощта на Гражданска защита да се извършва дезинфекция на автобусите от градския транспорт и крайградските линии. Училищата в областта са в грипна ваканция до 13 март, включително. Затвориха университетите във Велико Търново и Свищов. Прекратява се дейността на центровете за деца и пенсионерските клубове. Музеите ще приемат туристи, но няма да има екскурзоводски беседи. Отменят се проявите за предстоящия празник на Велико Търново на 22 март.

🔘 Що се отнася до Варна, д-р Дочка Михайлова заяви, че в момента в областта не чакат резултати от изследвания. Подготвена за прием на болни е Инфекциозна клиника на болница „Св. Марина”, където има 70 легла. Областният управител Стоян Пасев призна, че има проблем в областта що се отнася до предпазни маски, но за медицинския персонал имало, а следващата седмица се чака помощта от Турция, която се поиска на заседание на Министерския съвет. Утре, 10 март, ще бъде взето решение дали да бъде удължена грипната ваканция.

🔘 Добрич: Заради първите регистрирани в България случаи на коронавирус, се забранява провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца. Освен това се преустановяват посещенията на културни мероприятия, в които се събират много хора в закрити помещения – театрални постановки, кино, концерти, а спортните изяви ще са без публика. Детските градини и ясли на територията на общината ще работят, но има задължително изискване за медицински преглед на входа и засилени мерки за почистване и дезинфекция на помещенията. В Добрич има 75 души под 14-дневна карантина - заради възможна зараза с коронавирус, но засега потвърдени случаи в областта няма.

🔘 Най-вероятно водният режим в Перник ще бъде облекчен по-рано от предвиденото заради опасността от коронавирус. Това обяви кметът на града Станислав Владимиров. Според сега действащия режим хората имат водоподаване по 7 часа на денонощие. Новото предложение е вода да няма само нощем. За целта Министерството на околната среда и водите трябва да разреши увеличаване на водоподаването от язовир "Студена". След разрешение от министерството, веднага ще се пристъпи към по-облекчен режим.

🔘 Министър Емил Караниколов: Има риск за икономиката на страната. По думите му сега не говорим за опасност от чиста финансова криза като през 2008-ма година, а по - скоро за друг риск. "Тук е съвсем различна ситуацията. Тук най-ценното за всички ще бъде да запазят работниците си здрави, за да могат да работят. Може да се стигне до цели предприятия, които да не работят. Сега нещата са много по-драстични. Такъв модел за достигане до криза мисля, че в световен мамщаб досега не е имало", обяви икономическият министър Караниколов.

🔘 От баскетболната лига информираха, че всички срещи се отменят от днес, 9-ти март до 15-ти март включително, като превантивни мерки срещу разпространението на коронавирус в България.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 До момента на Балканите няма смъртен сллучай заради болестта.

🔘 Броят на смъртните случаи от коронавируса в Европа вече е над 500

🔘 Общият брой на потвърдените случаи на заразяване с коронавируса там вече е 9172

🔘 Албания вече има коронавирус. Официално потвърдени са 2 случая. Заразените са баща и син, но засега няма допълнителни подробности как са се разболели - ясно е, че са били в Италия. 

🔘  Най-много случаи на болестта има в Гърция – 73. Въведени са и още по-строги мерки за сигурност, отменени са масовите спортни мероприятия, училищата в Атика са затворени, забранени са организираните училищни пътувания. Всички конференции в страната се отлагат през следващите четири седмици. Центровете за грижа за възрастни хора се затварят също за четири седмици, в Гърция няма да има публични изяви през следващите две седмици.

🔘 В Румъния вече има 15 случая, според „Джонс Хопкинс”, а трима са оздравели. В Хърватия потвърдените случаи са 12.

🔘 В Северна Македония случаите са 3.

🔘 За първи заразени в петък съобщиха от Министерството на здравеопазването на Сърбия. Властите пуснаха специален сайт за превенция и информация. Двама сърби - членове на екипажа на круизния кораб Diamond Princess - са подложени на лечение в Япония.

🔘 В четвъртък Министерството на здравеопазването на Босна и Херцеговина обяви първите двама заразени - възрастен и негово дете.

🔘 Италия вече е буквално на равни начала с Южна Корея що се отнася до второто най-опасно място на света по отношение на коронавируса. Там потвърдените случаи са 7375, смъртните са 366, 622 се считат за излекувани.

🔘 Във Франция болните са повече – 1209, при 19 смъртни случая и 12 считани за напълно оздравели. Вече четирима депутати и двама служители на националното събрание (долната камара на парламента) на Франция са заразени и под карантина заради новия коронавирус. Кръгът им от контакти се изследва. От снощи Франция забрани всички събития, които могат да съберат повече от 1000 души. Министърът на здравеопазването Оливие Веран съобщи, че държавата ще оповестява в специален списък всички събития, които може да се провеждат, защото са "безопасни за националното здравеопазване".

🔘 В Германия болните са 1200 души, но там още няма смъртен случай, а 18 се считат за напълно оздравели.

🔘 В Словения заразените са 16, но от там са категорични, че нещата са далеч от епидемия. За да има такава, броят на заразените трябва да бъде 10 души на хиляда. В момента населението на Словения е около 2 милиона души. В същото време властите на страната забраниха провеждането на масови събития с над 500 участници в затворени пространства.

🔘 В Испания потвърдените случаи са 673, излекувани са 30 души, но има и 17 смъртни случая.

🔘 А португалският президент Марселу Рибелу де Суза реши да отмени всички събития, в които трябваше да участва и се оттегли в доброволна карантина за две седмици. Отбелязва се, че наскоро президентът на Португалия е отложил срещата си с група ученици в президентския дворец, след като сред децата е било открито заразено с COVID-19. В момента в Португалия има 30 случая на инфекция с нов коронавирус.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА 

🔘 Болните от новия коронавирус в глобален мащаб вече са над 110 000 души, показват актуализираните данни на университета "Джонс Хопкинс". Считаните за оздравели са почти 62 000 души, смъртните случаи са 3825. От информацията се вижда, че увеличението идва главно от огнища извън Китай.

🔘 В Китай болните са 80 735, като там темпът на разпространение на болестта определено затихва, а оздравелите са вече 58 600. В Китай съобщиха за излекуван столетник от коронавируса. Отбелязва се, че освен коронавирусната инфекция, мъжът е страдал от болестта на Алцхаймер, хипертония и сърдечна недостатъчност. 11 от 14-те временни болници в Ухан, които бяха изградени на стадиони и в изложбени центрове, вече са затворени поради изписване на пациенти, съобщи китайската държавна телевизия. Според последните официални данни в провинция Хубей през последните 24 часа са били потвърдени 36 нови случая на инфекция (всички 36 са в Ухан), изписани са 1 222 души (1163 в Ухан), регистрирани са 21 смъртни случая (18 в Ухан). От началото на епидемията в провинцията са регистрирани 67 743 заразени (49 948 в Ухан), 43 433 пациенти са се възстановили, 3 007 души са починали (2 388 в Ухан). Понастоящем в провинцията са болни 18 303 души, от които 4 991 са в тежко състояние.

🔘 В Южна Корея болните са 7382, а смъртните случаи са 50. За оздравели се считат 118 души.

🔘 В Иран болните са 6566, смъртните случаи са 194, а оздравелите – 2134.

🔘 В САЩ случаите вече са 547, 17 са смъртните случаи само в щата Вашингтон.

🔘 Престижният турнир по тенис в американския град Индиън Уелс се отменя заради епидемията от коронавирус

🔘 В Русия случаите на зараза са вече 17, оздравелите са трима.

🔘 Междувременно Израел, където има 20 потвърдени случая на болни, затвори границата си с Египет. Израел стори същото преди три дни с границите си със Сирия и Ливан.

🔘 Египет заяви, че вирусът, известен като COVID-19, е открит при 33 души на туристически кораб, акостирал в южно пристанище на страната, трима от заразените са египетски граждани. А палестинските власти от своя страна потвърдиха 19 случая на коронавирус на Западния бряг.

🔘 Властите на Саудитска Арабия решиха да забранят пътуването на своите граждани до 9 държави заради заплахата от разпространението на коронавирус и наложиха забрана за влизане на граждани на тези страни в кралството. По-рано министерството на здравеопазването на кралството обяви 11 случая на коронавирус в страната. "В стремежа си да защити здравето на жителите на кралството решихме временно да се спре пътуването на граждани до ОАЕ, Кувейт, Бахрейн, Ливан, Сирия, Южна Корея, Египет, Италия и Ирак, както и да забрани влизането на граждани на тези страни или на тези, които са пребивавали на тяхна територия през последните 14 дни".

🔘 Властите на съседния Катар временно забраниха на граждани на 14 държави да влизат в страната като част от борбата с коронавируса.

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

Причина за появата

🔘 Бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан.

🔘 На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни.

🔘 Именно така се появяват и подозренията, че причинителят на новия вирус е с животински произход.


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса);

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

Мерки срещу вируса в България

🔘 Правителството прие пакет от мерки срещу разпространението на коронавирус в страната, след регистрините първи случаи в Плевен и Габрово.

🔘 Заради коронавируса са въведени редица забрани и ограничения касаещи културни и спортни събития в страната.

🔘 Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19.

🔘 Отменят се планираните културни масови мероприятия в страната, включително - театри и кина.

🔘 Спрени са всички извънкласни дейности като зелени училища и подобни. Отпадат всички спортни мероприятия с деца, особено на закрито.

🔘 Спорат спортните мероприятия с публика.

🔘 Всички болници, директори на болници и здравни лица ще получават последните ъпдейти от китайска страна, които са за лечение, диагностика на коронавируса.

🔘 По двама полицаи ще има пред всяка болница в засеганти райони. Те ще ограничават достъпа до инфекциозните отделения."Ще пратите най-приветливите. Не да се репчат и да бутат хората, а да обясняват, не че го правите. Но старата милиция го правеше", коментира Борисов.

🔘 Има специален въпросник/анкетна карта, която ще бъде разпространена по всички болници. Въпросникът ще попълват всички пациенти - последни контакти, пътувания и прочие.

🔘 Правителството забрани износа на медицински консумативи, необходими за борба с коронавируса.

🔘 Държавното предприятие "Интендатнско обслужване" в Калофер започва производство на медицински маски и защитни облекла. "До месец можем да си произведем около 3 млн. маски и достатъчно защитни облекла в България", каза премиера.

🔘 МВР и ДАНС ще следят за спекула по върпоса, пор азпореждане на Борисов. Военните болници ще подпомагат цивилните. Някои от военните запаси от маски от плат, могат да се използват и се обмислят такива мерки.

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 Термокамери по летищата и засилени мерки по сухоземните граници допълват превенцията срещу заразата у нас. На Терминал 1 вече има отделен коридор за пристигащите от Италия.

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 От 25 февруари всички пристигащи от Италия или Китай попълват анкета с лични данни. Бланките ще бъдат раздавани на стюардесите, за да се попълват още в самолет. На страницата на Софийската районна инспекция има и онлайн формуляр, който дава QR код, който в последствие ще трябва да се показва на властите на летището или на граничния пункт. Информацията от анкетите, ще достига до личните лекари през РЗИ-тата по места. В информацията се изисква - три имена, ЕГН и личен лекар.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона, за да се предпазят пациентите в чакалните (най-вече ако е пътувал в рискови дестинации). Особено възрастните хора с хронични заболявания, при които смъртността е най-висока. При домашна карантина се поддържа по телефона ежедневна връзка с личния лекар. Ако има нужда, лекарят осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението.

🔘 При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

🔘 От кризисния щаб към правителството уточняват, че в момента започва втора вълна на грип, която съвпада с разпространението на коронавируса.

🔘 Здравните власти съветват да се приемат средства за повишаване на имунната защита, които не предпазват от заразяване, но повишават устойчивостта на организма.

🔘 По решение на премиера от държавния резерв се деблокират 100 000 л спирт и дезинфектанти, които да покрият липсите в страната. В резерва има 400 000 л, по думите на премиера.

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 Кризисният щаб към правителството дава актуална информация всяка сутрин в 08:00 ч. и в 17:00 ч. следобед.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година.

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми. 

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com