Коронавирус: В много краен вариант, вероятно ще мобилизираме пенсионирани лекари и медицински сестри

28319
Коронавирус: В много краен вариант, вероятно ще мобилизираме пенсионирани лекари и медицински сестри
Снимка: БГНЕС

Какви са взетите мерки и подготовката за борба с евентуална епидемия от коронавирус – здравният министър Кирил Ананиев даде съответните обяснения.

Ананиев уточни, че е впечатлен от организацията в болниците в Плевен и Габрово. Той уточни, че в Габрово можело да се удвоят леглата за болни т.е. да бъдат приети още 7 болни в инфекциозно отделение, като при нужда щяло да има 27 легла в друга сграда.

В матурите няма да има учебен материал, който не е взет заради грипа и коронавируса

Заради епидемиологичната обстановка (грипната ваканция и коронавирус) в България учебен материал, който не е взет, няма да бъде даван н...

Като краен вариант било мислено да има "пренос" на легла от други области, имало обаче готовност за прием на пациенти в София. Изготвен е и план да се ползват специалисти от други отделения, в особено критични случаи ще има командироване на лекари и медицински сестри от други държавни болници. В най-критичните случаи ще се говори с частните болници да помогнат с персонал, както и да бъдат включени пенсионирани медицински здравни работници – и лекари, и медицински сестри.

На въпрос на БНТ дали навсякъде в страната болниците са осигурени с предпазни средства (маски дрехи), здравният министър отговори, че някъде имало по-голяма нужда. А попитан защо преди да дойде коронавирусът не се взеха мерки за повече маски, отговорът беше, че сега ще има доставка на маски от Турция – следващата седмица. А за българско производство на маски, Ананиев не конкретизира кога ще има такива - "до месеци". От "Интендантско обслужване" коментираха, че до края на деня ще бъде предоставен прототип на защитно медицинско облекло, по който Националният щаб за коронавируса трябва да се произнесе. Когато проектът бъде одобрен, ще следва серийно производство, но не преди да бъде доставен плат. В момента в България само в Габрово има производство на необходимия по характеристики плат. "Интендантско обслужване" може да прави по 10 000 маски на ден - маски, които предпазват от "кихавици и водни пръски", но не и директно от вирус.

На директно питане може ли да гарантира здравето на медицинските работници, Ананиев посочи, че на една болница били доставени машини за почистване на въздуха, осигурявали се необходимите лекарства: "Това, което е в компетенциите ми, го правя". И призна, че има недостиг от специалисти в инфекциозни отделения, но затова държавата обръща внимание на обучението на такива кадри.

От днес, 9 март, няма да бъдат приемани нови болни в инфекциозни отделения, а ще бъдат оставени под карантина излекувани пациенти, но застрашени евентуално от зараза от коронавирус. Разходите ще са за лечебното заведение – с удължен престой по клиничната пътека, по която са приети. Ще има обаче изключения за прием на пациенти – например за хемодиализа.

Не очакваме вариант като в Италия – да има карантина за цели градове, коментира Ананиев. Още: "Нов пик на коронавирус в Италия, Милано и Венеция са под карантина (ВИДЕО)"

Няма нов потвърден случай на коронавирус в България

Няма нови установени случаи на коронавирус в България, каза на редовния брифинг началникът на Националния щабза коронавируса генерал-ма...

Попитан може ли да има крути мерки като глоби за неспазване на забрани заради коронавируса, Кирил Ананиев изрази увереност, че българите ще разберат необходимостта от съответните мерки. На този етап не предвиждаме глоби за неспазване, уточни министърът.

Важно е да бъде установен нулевият пациент, работим да разберем как има четирима заразени, които не са пътували зад граница, каза още здравният министър.

Още: "Вече няма балканска държава без болен от коронавирус"

Исканията на медицинските сестри

По отношение на исканията на медицинските сестри, здравният министър обясни, че скоро щяло да има специална наредба за 7-часово работно време в реанимация. За формирането на заплатите – всяка болница щяла да ги представи и да са публично достъпни. Ще бъде въведен и уникален код, с който да се проследява къде е всяка медицинска сестра. Това са все обещания, които правителството ще предложи, предполагаемо още днес (9 март).

Заради коронавируса: Облекчават водния режим в Перник

Най-вероятно водният режим в Перник ще бъде облекчен по-рано от предвиденото заради опасността от коронавирус. Това обяви кметът на гра...

Какво не може да се изпълни – 3 лева за 1 час нощен труд. Нощният труд се оценява като заплащане за всички професии, не може само за един бранш, обясни Ананиев. Не можело и да се вдигне началната заплата на 2 минимални заплати (1222 лева сега), защото имало и лекари, които получават по-малко.

Още: "Барикадата на медицинските сестри приключи – споразумение с правителството няма"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване