X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

На комисия: Опасения, че ще има дела заради промените за цената на газа и връщането на пари на клиенти

877
На комисия: Опасения, че ще има дела заради промените за цената на газа и връщането на пари на клиенти
Снимка: iStock
Цените, по които "Булгаргаз" продава газ на крайните снабдители и на клиентите, присъединени към газопреносната мрежа, ще се утвърждават на първо число на съответния месец. Това е основната промяна в Закона за енергетика, която енергийната комисия на парламента одобри на първо четене – с 12 гласа "за" и 6 "против".

С измененията би трябвало да бъде регламентиран механизъм за възстановяване на суми по договори, сключени между "Булгаргаз" ЕАД като обществен доставчик на природен газ и неговите клиенти. Този механизъм се създава заради промяната в цената на доставяния от "Газпром" за България газ – със задна дата, до август 2019 година, ще има намаления в цената, които се изчисляват за всеки вече минал месец, а от 1 април цената на природния газ е вече 25 лева и 20 ст. за MWh, което е с 18 лева и 84 ст. по-малко, отколкото за първото тримесечие на 2020 година. В процентно изражение това са с 42,78 % по-малко.

Законът за енергетиката пречел потребителите да бъдат компенсирани за надплатения газ

За спешна промяна в Закона за енергетиката се обявиха депутатите от парламентарната енергийна комисия с аргумента, че текстовете му не ...

Реално спорът е заради това, че КЕВР не може да постановява ценови решения със задна дата. Затова и тезата на председателя на КЕВР Иван Иванов е следната: "Тази цена по споразумението с "Газпром" беше по-висока от пазарната. Не сме страна когато "Булгаргаз" е сключвал договор с предприятия. "Булгаргаз" може да им възстанови всички надплатени суми като си ги изчислят помежду си и стигнат до решение. Никой не пречи на “Булгаргаз“ да го направи, никой“.

За да се намери изход, в хода на дискусията беше предложено "Булгаргаз" да заяви търговска политика към клиентите за следващия период като от бъдещите вземания се приспада надвзетото и вместо да се променя закона, това да е търговска политика, която КЕВР да им позволи да приложат за бъдещите вземания. Последва реплика, че това би нарушило конкурентната среда, че цената би дошла по-ниска и ще се стига до ударите на Закона за защита на конкуренцията.

В крайна сметка обаче, с преходни и заключителни разпоредби на закона се дава възможност на КЕВР да приеме цени със задна дата, а след като законовите промени влязат в сила, "Булгаргаз" изчислява в срок от 20 дни какво трябва да върне на всеки клиент за всеки месец (август, 2019 – март, 2020). Но бяха изразени опасения, че текстовете не са добре написани - защото "Булгаргаз" ще връща на всички, а не само по обществени доставки и може да има съдебни дела, тъй като купили от други доставчици може да кажат, че цената за тях е съобразена с тогавашната цена на "Булгаргаз".

Още: "Обещание от ГЕРБ: Ще предложим замразяване на субсидиите на партиите"

По-евтиният руски газ - различно според месеца, има уверение за по-евтино парно

Успяхме да предоговорим формулата за цената на газа от Русия. Тя досега беше на база на петролните деривати, сега ще бъде включен и паз...

Още: "На ниво комисия: Одобрена е актуализацията на бюджета за 2020 година"

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Реклама
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com