X
 
 

Нова мода - има вече кашкавал със заместител на палмовото масло

9077 0
Нова мода - има вече кашкавал със заместител на палмовото масло
Снимка: Getty Images/Guliver
Познатите досега похвати на използване на растителни мазнини и палмово масло що се отнася до млечни продукти на българския пазар вече са "разнообразени". От Асоциацията на млекопреработвателите предупреждават, че вече има "мода" да се използва и картофено нишесте, пише в. "24 часа".

Нишестето замества палмовото масло, а причината е прозаична - така разходите за производство на "продукта" стават по-малки.

След скандала с разваления кашкавал - ще се плаща за съхранение на храната в училище

Правителството прие изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове, зеленчуци...

За килограм истински кашкавал били необходими около 10 литра мляко. С производствените разходи и ДДС цената му ставала близо 13 лева. В по-евтините продукти със сигурност има добавки за сметка на млякото, твърдят производителите. По тозиначин цената можело да бъде свалена поне с 4 лв., тъй като използваното мляко е наполовина по-малко.

Проучвания на асоциация "Активни потребители" също показват, че вероятно има кашкавал с нишесте. Резултатите показали, че в магазините има продукти с по-високо от стандартното количество въглехидрати. Причина за това можело да е непълното зреене или добавяне на нишесте или друг полизахарид, който се използва като пълнеж и за задържане на повече вода.

Другият способ за производство на неистински кашкавал е от сухо мляко или суроватъчен белтък в комбинация с хидрогенирани растителни мазнини.

От 14 януари тази година т.нар. имитиращи продукти, които не са произведени от мляко, трябва да се продават в магазините отделно и само пакетирани. Това предвижда промяна в наредба на земеделското министерство. На етикета ще е описано с достатъчно четлив шрифт какво е съдържанието.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 2 потребители
Последно в Актуално