Новата методика за обезщетения при смърт на против - вече има "за" и "против"

3874
Новата методика за обезщетения при смърт на против - вече има "за" и "против"
Снимка: БГНЕС

Обезщетение до 60 000 лв. за емоционални страдания от загубата на загинал при катастрофа на пътя да получава всеки един от най-близките му роднини - съпруг/а, деца и родители. Отделно от това всяка травма за пострадали в пътнотранспортно произшествие (ПТП) да се оценява в точки в зависимост от увреждането. Една точка да е равна на минималната работна заплата. Това предвижда проект на методика за определяне на размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди, плащани по "Гражданска отговорност" при катастрофи, пише в. "Сега".

Идеята за методиката идва след като преди година Върховният касационен съд (ВКС) разшири кръга на хора, които имат право на обезщетение при смърт на пътя. Към съпрузите, децата и родителите бяха включени братя, сестри, баби, дядовци, лели, чичовци и всякакви близки до жертвата. Тогава застрахователите предупредиха, че това решение може да доведе до сериозни загуби и ще трябва да се покриват допълнителни разходи от 800 милиона до 1,3 милиарда лева, което ще доведе до рязко покачване на цената на "Гражданска отговорност". Застрахователите предупредиха, че в някои случаи има силно завишени обезщетения

След фалита на "Олимпик": Още не е ясно кога хората ще получат парите си

На 30 юли съдът в Никозия започна ликвидацията на кипърския застраховател “Олимпик”, който миналия август остави близо 200 ...

В края на миналата година, с главен двигател депутатът от ГЕРБ и председател на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, депутатите приеха лимити в Кодекса за застраховане за неимуществените обезщетения при катастрофи. Те бяха силно критикувани от адвокатската колегия и определени като грубо посегателство върху правовия ред. За най-близките роднини - съпрузи, деца, родители, беше определен таван на компенсацията до 20 000 лв., а за по-далечните роднини - до 5000 лв. Гласувано беше също тези ограничения да действат временно до приемането на методика с ясни критерии за определяне на обезщетенията, по която да се ръководи съдът.

От проекта на методиката става ясно, че за далечните роднини таванът от 5000 лв. при смърт на пътя се запазва. За най-близките роднини обаче сумата е завишена на 60 000 лв. в сравнение със сегашните 20 000 лв. При някои специфични случаи като смърт на малко дете или на бременна жена компенсацията за болки и страдания на близките може да нарасне с до 75%. Към тези обезщетения обаче може да бъдат отсъдени и компенсации за имуществени вреди заради загубата на доход в семейството и издръжката на децата.

Новото е, че неимуществените обезщетения за телесни увреждания вследствие на катастрофа ще се определят по точкова система. Лекари са оценили всяка травма с определен брой точки, като една точка е равна на минималната работна заплата. Точките при телесни увреждания са така разчетени, че максималният им брой е 200. През 2020 година, когато се очаква да влезе в сила методиката, минималната заплата е планирано да нарасне от сегашните 560 на 610 лева. Това означава при политравма максималната сума да достигне 112 хил. лв. Към това обезщетение също може да бъде присъдена и компенсация за нетрудоспособност, разноски за лечение и полагане на домашна грижа.

Всъщност, както и досега, застрахователят ще решава какво да бъде обезщетението, а който не е доволен от него, ще може да се обърне към съда. Според председателя на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Константин Велев методиката предлага справедлив механизъм на база на сегашната съдебна практика и практиката на застрахователните компании. "С въвеждането на методиката ще се избегнат субективизмът и дисбалансите, които се получават при обезщетенията в различните съдилища. В момента за едни и същи случаи в различните съдилища неимуществените вреди варират от 80 хил. до 150 хил. лева", посочи Велев. Според него бъдещата наредба ще създаде и предвидимост какво могат да очакват застрахователите, пострадалите лица и техните близки.

За половин година исканите обезщетения по "Гражданска отговорност" наближават 3,5 млрд. лева

Исканите обезщетения по застраховката "Гражданска отговорност" за първото полугодие на тази година вече са на стойност над 3,479 млрд. ...

Адвокати от Националното сдружение на пострадалите при катастрофи обаче твърдят, че методиката намалява до три пъти сумите, които в момента определят съдилищата. Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи уточни, че за смъртта на дете се предлага обезщетение от 75 хил. лева при 150-200 хил., давани от съдилищата в момента. "Искат да ни накарат да сме европейци втора ръка - същите тези български застрахователи, които при катастрофа в чужбина плащат след съдебни решения по 1 млн. евро обезщетения за загинал", допълни той.

Самата методика е разработена от консултантска компания "HLB България", като в работата са участвали 16 експерти - лекари, психолози, актюери и финансисти. Възложител е Гаранционният фонд, но стойността на договора не бе оповестена. Предстоят обществени обсъждания на проекта на методиката, след което три ведомства - Комисията за финансов надзор, Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика, ще подготвят и утвърдят съответната наредба. Това трябва да стане до 7 декември тази година.

Какво представлява методиката - научете в Expert.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика