Отправено е искане за огласяване на причините за два инцидента в АЕЦ "Козлодуй"

13879
Отправено е искане за огласяване на причините за два инцидента в АЕЦ "Козлодуй"

Само за един месец в VI блок на АЕЦ "Козлодуй" настъпиха две извънредни събития, които доведоха до намаляване на мощността съответно на 40% и 30%, и изключване на блока от енергийната система на страната. Възникването на подобни технически инциденти, макар те да са извън обсега на Международната скала за ядрени и радиационни събития, представлява сериозен проблем за специалистите, защото поставят реактора в екстремни физически условия, което намалява надеждността на компонентите, а от там и нивото на безопасността. Това твърди д-р Петър Кърджилов*.

И докато първият инцидент с турбогенератора на Блок 6 на 3 юли получи някакво отразяване в медиите, то вторият инцидент на 1 август, с две изключили главни циркулационни помпи, който е още по-обезпокоителен предвид съобщеното и многото въпросителни, беше изолиран от информационния поток. Ядреният експерт и бивш председател на АЯР проф. Георги Касчиев намира този инцидент именно за обезпокоителен, защото главните циркулационни помпи (ГЦП) са захранени от отделни независими секции от 6 кВт. За да изключат едновременно две ГЦП, трябва да има някаква обща причина. От АЕЦ "Козлодуй" обаче не дадоха никакви сведения каква е тя, само казаха, че била отстранена. Мощността на реактора е намалена до 30%, а би трябвало да е повече. Освен това, при 30% топлинна мощност турбогенераторът би трябвало да е изключил. От АЕЦ-а докладваха, че турбогенераторът е бил спрян, за да се пуснат двете ГЦП, което, според проф. Касчиев е твърде странно и остават много въпроси без отговор. Още повече, подобни инциденти се случват в този блок почти всяка година.

Организации от България и Румъния сезираха 10 държави от ЕС заради бъдещо ядрено хранилище

Писмо до премиерите на Австрия, Белгия, Дания, Франция, Гърция, Ирландия, Холандия, Испания, Швейцария, Великобритания, както и до Евро...

Поради това д-р Кърджилов поиска от АЯР по Закона за достъп до обществена информация пълните доклади, които, след докладване от АЕЦ "Козлодуй", трябва да се изпратят до Международната агенция за атомна анергия във Виена до един месец след всяко подобно събитие.

Кърджилов казва и, че V блок на АЕЦ "Козлодуй" също работи в непредвидени условия - с увеличена мощност на 104% и с неизпълнени препоръки от МААЕ. През 2016 година петчленен състав на Върховния административен съд реши, че срокът на експлоатация на блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде удължен без доклад за оценка на въздействието върху околната среда. Решението на съда беше взето въпреки твърдата позиция на много български и румънски организации, граждани, експерти и двама румънски министри на околната среда, включително министъра на външните работи, че трябва да се извърши пълен ДОВОС, за да се продължат лицензите на старите реактори. На 6 ноември Националната агенция за ядрено регулиране издаде лиценз за удължаване на работата на V блок за 10 години, като игнорира 11 проблема, идентифицирани от мисията на IAEA Pre-SALTO в оценката им за ядрена безопасност на двата блока. В своя доклад експертите от Pre-SALTO заявяват, че има 11 проблема, касаещи "основни области за подобряване в бъдеще".

Парадоксално, за IV блок в Калининската АЕЦ в Русия, който работи със същия реактор като тези в АЕЦ "Козлодуй" – ВВЕР 1000, беше извършена процедура по ОВОС. За този реактор също беше решено увеличаване на мощността на 104%, като в техния доклад за ОВОС се казва, че увеличаването на мощността означава и по-високо радиологично натоварване за населението.

Именно заради това Кърджилов иска отговори за инцидентите в VI блок и напомня, че дори Русия, където петима учени от "Росатом" загинаха при много съмнителни обстоятелства и вероятен тест на ядрено оръжие, са направили ОВОС и съобщават за негативни последици от промяната на режима на работа.

АЕЦ "Козлодуй" ще даде милиони за старо оборудване от "Белене"

За 2,8 млн. лева НЕК ще продаде старо оборудване от площадката на "Белене" на АЕЦ "Козлодуй". Това реши на днешното си редовно заседани...

* Петър Кърджилов има докторска степен по "Обществени комуникации и информационни науки" в Софиския университет, специализира в комуникации при рискове и кризи. Той е и експерт по връзки с обществеността, член е на Съюза на учените в България и квалифициран експерт в международната организация за прозрачност в ядрената енергетика Nuclear Transparency Watch.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика