X
 
 

Русия погреба петима загинали учени, без да казва официално дали ядрена ракета не ги уби

5059 0
Русия погреба петима загинали учени, без да казва официално дали ядрена ракета не ги уби
Снимка: Getty Images/Guliver
Русия погреба с почести петимата учени, които загинаха при експлозия по време на изпитания на ново оръжие, предаде БГНЕС по информация на Reuters.

Директорът на "Росатом" Алексей Лихачов обеща на погребението на петимата, че Русия ще постигне успех в разработването на новото оръжие. Лихачов беше сред официалните лица на погребението, което се извърши в затворения град Саров, южно от Нижни Новгород.

По време на погребалната церемония, която включваше топовни салюти, Лихачов нарече загиналите учени "гордостта на страната" и "гордостта на ядрения сектор". "Най-голямата почит към тях би била да продължим работата си по новите модели оръжия, които със сигурност ще бъдат доведени до успешен край", каза Лихачов.

ВИДЕО за полицейско насилие над жена принуди руските власти да реагират

Вътрешното министерство на Русия започна разследване на полицая, който беше заснет да удря млада жена в корема по време на поредните пр...

Във видео интервю, публикувано в неделя, служител на изследователския институт в Саров не каза над какво точно са работили петимата, но намекна, че са работили над малък, ядрен реактор.

В Саров беше обявен двудневен траур и беше разгласено, че учените са "изпълнявали задача от национално значение". "Росатом" каза, че загиналите са Алексей Вюшин, Евгений Коратаев, Вячеслав Липшев, Сергей Пичугин и Владислав Яновски. От ядреният център в Саров, който е част от "Росатом" добавиха, че тестовете в морето на север са били предхождани от една година разработка и държавна комисия разследва какво се е объркало.

Факти и теории

Петимата учени загинаха по време на тестове, като, по информация от "Росатом", става дума за изпитания на ракета.

The Jerusalem Post: Иранската заплаха не е нищо в сравнение с опасността от ядрена война между Русия и Америка

Заплахата от потенциален ядрен Иран не е забавна, но още по-малко е ескалиращата заплаха от размяна на ядрени удари между САЩ и Русия, ...

Министерството на отбраната на Русия каза, че радиацията в района на аварията е нормална, но пик в радиационния фон в най-близкия град подсказва, че вероятно става дума за тест на крилата ракета с ядрено гориво.

Експерти твърдят, че пикът в радиационния фон показва, че е била тествана захранваната с ядрено гориво ракета "Буревестник" - едно от оръжията, с които руският президент Владимир Путин се похвали пред света през 2018 година.

С какви точно оръжия се хвалеше Путин - припомнете си в този материал!

Заглавна снимка: Архив

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари

Овен Овните трябва да спрат да мечтаят за невъзможното, за принца на бял кон и за романтиката от филмите. Опитайте се да бъдете по-здраво стъпили...

Последно в Актуално