X
 
 

Шести реактор на АЕЦ "Козлодуй спря аварийно

12673 4
Шести реактор на АЕЦ "Козлодуй спря аварийно
Шести реактор на АЕЦ "Козлодуй" е спрял аварийно преди по-малко от час. Това става ясно от съобщение на Българската енергийна борса (БЕХ).

Според съобщението, би трябвало реакторът да заработи в 16:50 часа. Пак там се казва следното: "В 13:50 часа изключва турбогенератор 10 на ЯЕБ №6 от сработване на електрическа защита на генератора". Терминът "сработване на електрическата защита на генератора" подсказва непланирана ситуация.

Възможна ли е в АЕЦ "Козлодуй" авария като в Чернобил - мнението на експертите

Бумът на хитовия сериал на HBO отвори отново старата рана на света дали е възможно да се повтори атомната авария в АЕЦ „Чернобил&...

Actualno.com се свърза с АЕЦ "Козлодуй", според която не става въпрос за авария в притеснителен смисъл на думата, а за непланирана случка и че съвсем скоро ще бъде оповестена повече официална информация. В крайна сметка официалната информация гласи следното: "Всички системи на блока са сработили съгласно проектните алгоритми. В момента екипите на атомната централа отстраняват причините за задействане на електрическата защита. След като бъде потвърдена работоспособността на оборудването, шести блок ще бъде включен в електроенергийната система".

Данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) показват, че работи само пети реактор, а количеството ток, което произвежда по принцип шести реактор, в момента се компенсира от ТЕЦ.

Припомняме, че на 9 юни приключи плановият годишен ремонт на пети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй". След проверка и издадено одобрение от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), блокът беше включен в електроенергийната система на България в 14 часа и 58 минути.

В рамките на плановия ремонт е правена профилактика на оборудването и системите на блока и бе извършено презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. Реализирани бяха и предвидените дейности, свързани с осигуряване на дългосрочна експлоатация и повишаване на топлинната мощност на пети блок до 104%. В тази връзка бе подменен роторът на цилиндър високо налягане на парната турбина, с което се осигурява техническа възможност за работа на блока на повишена мощност.

След "Атомекспо 2019": Накъде поема ядрената енергетика на България?

България се опитва да намери изход от задънената улица, в която се намира проектът АЕЦ „Белене“. От друга страна, има и доб...

В този материал може да прочетете повече за мнението на експертите относно това възможна ли е авария в АЕЦ "Козлодуй" като тази в "Чернобил".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Няма страшно! Като построим Белене ще можем да си позволим много повече аварии. Какво тук значи някакъв си блок?
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Какво беше и един блок в Чернобил и половин Европа измря от рак.
  : 0 !
 • Нещо не поработи както трябва 1 Нещо не поработи както трябва преди 5 месеца Профил на трол?
  или има ли нещо което поработи както потрябва ? Вземаме например широката публична дискусия на нешенските нарорните парламентаристи в Софийският Палат на Красиворечие : дискутират закон за надморникът . А стигнаха до забележителен извод , че според кубатура да се определи , дали му потрябва намордникът ! След това забележително усмотрение , умозаключение , да сме си наяве : голям тумбак , намордн виж още ›› икът . Джаф-джаф от трибуната да се превърне в миау-миау от послушното котенце ! А мишките в канализация ? Да си носят подходящ десодорант .
 • Да си носят подходящ десодорант ли ? 1.1 Да си носят подходящ десодорант ли ? преди 5 месеца Профил на трол?
  Къде ? На ципа ?
  : 1 !
Последно в Актуално