Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

21 април 2024, 14:54 часа • 55795 прочитания

В света на моторните масла има такова разнообразие, че мисълта за тяхната съвместимост е напълно естествено занимание. Автомобилни механици обясниха какво масло може да се добавя в двигателя и дали е възможно да се смесват смазки с различен вискозитет.

Още: Как проверката на маслото може да убие двигателя?

Важно е всеки шофьор да знае, че наличието на каквото и да е моторно масло е по-добро от липсата му в необходимото количество в двигателя с вътрешно горене. Ето защо, когато на пътя изведнъж трябва спешно да добавите смазка, първият наличен крайпътен магазин или бензиностанция с ограничен избор от масла ще бъде вашето спасение. Можете безопасно да изберете всеки вариант, който е поне донякъде подходящ по състав, и след това да продължите да шофирате към най-близкия автосервиз.

При пристигането в сервиза е необходимо напълно да източите смазката от двигателя с вътрешно горене, да отстраните причината за теча, да промиете двигателя, да смените филтрите и да налеете маслото, препоръчано за конкретно превозно средство. В такава ситуация също така е важно интервалът до следващата смяна на маслото да се намали наполовина, за да се гарантира правилното функциониране и защита на двигателя.

Още: Кога се сменя маслото в скоростната кутия?

Вероятността за възникване на негативни последици зависи от количеството на доливането и времето на използване. Краткосрочното добавяне на до 15% ново масло не причинява сериозни проблеми, като разрушаване на каучукови изделия или запушване на маслени канали.

Ако имате някакъв избор, трябва да се ръководите от това какво масло има в двигателя на вашата кола. Тоест, ако карате с оригинално синтетично, то трябва да добавите синтетично. Съответно, към полусинтетичното трябва да се добави полусинтетично, а към минерално масло - минерално. Ако обаче това не е възможно, тогава е важно да се стремите да подобрите експлоатационните свойства на маслото. Например, можете да добавите полусинтетично към минерално, синтетично към полусинтетично. Трябва да се избягва обратната последователност - например не се препоръчва добавяне на минерално масло към синтетично масло.

Кога шофьорът трябва да се притеснява от разхода на масло на двигателя?

Ако добавеният обем масло е малък, тогава изискванията за вискозитет може да не се спазват стриктно. Въпреки това, ако имате избор, можете да комбинирате различни видове масло, за да осигурите необходимия вискозитет. Например към минерално масло 15W40 можете да добавите полусинтетично 15W40 или 10W40, към полусинтетично 10W40 - синтетично 5W40, към полусинтетично 5W40 - синтетично 5W30 и т.н., като поддържате подобни пропорции.

Добавянето на моторно масло, което първоначално е било предназначено за камиони, към двигател на лек автомобил не е добра идея. Многобройните добавки и ниската термична стабилност на това масло могат сериозно да навредят на работата на двигателя. Да не говорим за повишеното съдържание на пепел, което също няма да добави живот на вашия автомобил.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес