Кога шофьорът трябва да се притеснява от разхода на масло на двигателя?

31972
Кога шофьорът трябва да се притеснява от разхода на масло на двигателя?
Снимка: Autonews

Всички двигатели с вътрешно горене, включително чисто новите автомобили с малък пробег, изразходват известно количество масло по време на работа. Това се случва, защото част от смазката влиза в горивната камера и изгаря по време на работа на двигателя. Трябва ли шофьорът да се притеснява от това?

На колко километра трябва да се сменя маслото, за да се предпази двигателя?

При новите автомобили с минимален пробег този процес може да бъде почти незабележим, особено при нормално шофиране със средна скорост. При по-старите автомобили обаче загубата на масло може да бъде доста осезаема, което изисква редовно доливане.

Производителите на автомобили определят средни стандарти за разход на двигателно масло, които се считат за приемливи при спокоен стил на шофиране. Ако обаче собственикът предпочита да кара при високи обороти на двигателя, тогава разходът на масло може да се увеличи значително.

Още: Защо не трябва да наливате антифриз в разширителния резервоар

Консумацията на смазка може да варира в зависимост от вида и състоянието на двигателя. Например при новите бензинови двигатели разходът на масло обикновено е между 0,005% и 0,025% от общия обем за всеки 100 литра изразходвано гориво. При старите двигатели с вътрешно горене с голям пробег разходът на масло може да достигне от 0,025% до 0,1%.

За агрегатите с турбокомпресор тези стойности обикновено са по-високи:- за новите турбо двигатели разходът на масло може да бъде до 0,1%, а за по-старите - от 0,1% до 0,3%. Що се отнася до дизеловите двигатели, техният разход на масло обикновено е от порядъка на 0,03% - 0,05% за нови и 0,2% за стари двигатели с вътрешно горене.

Също така си струва да се има предвид, че стареенето и износването на уплътнителни елементи в двигателя, като уплътнения и уплътнения на стеблото на клапаните, може да причини изтичане на масло. Загубата на уплътнение често причинява проблеми с консумацията на масло. Това може да се дължи и на износени бутални пръстени.

Като цяло разходът на масло е естествен процес при работата на двигателя. Рязкото увеличение на консумацията на масло обаче може да означава потенциални проблеми в силовия агрегат. Често основната причина за увеличения разход на масло е използването на неподходящо смазочно масло за даден двигател.

Още: Защо двигателят не трябва да се гаси веднага след спиране?

Например масло с твърде нисък вискозитет може да остане в цилиндрите и да изгори, докато масло с твърде висок вискозитет може да образува прекалено дебел филм върху вътрешните стени на двигателя. И двата случая могат да доведат до повишена консумация на масло. Ето защо, когато избирате масло, е важно да се уверите, че то отговаря на препоръките на автомобилния производител за конкретен двигател.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Загуби ли инерция преходът към електрически превозни средства?

Компания за автономни коли се разследва за 22 инцидента

Защо движението с отворени прозорци е опасно?

Ford губи 100 000 долара от всеки произведен електромобил

Как да разберете, че стартерът не работи?

Вандал подпали скъпа суперкола, обявена за продажба (ВИДЕО)

Как да увеличите ресурса на автоматичната скоростна кутия

Байдън смята да наложи мита върху китайските електрически превозни средства

Mercedes се похвали с феноменално постижение на своето „кубче“

Изливане или изпомпване на маслото при смяна - кое по-добре?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com