Как проверката на маслото може да убие двигателя?

22830
Как проверката на маслото може да убие двигателя?
Снимка: Carsweek

Проверката на нивото на маслото в двигателя е обичайно нещо, за което начинаещите шофьори често забравят. Докато съответният индикатор на арматурното табло не светне, те понякога дори не мислят за неговото съществуване.

В същото време опитните шофьори редовно следят нивото на смазката. Но ако тази процедура не се извърши правилно, това може да доведе до сериозни проблеми с двигателя. Автомобилни експерти посочиха какви грешки правят собствениците на автомобили при проверка на нивото на маслото и защо те могат да доведат до негативни последици.

Твърде много или твърде малко двигателно масло може да причини сериозни проблеми на задвижващия агрегат. Производителят на превозното средство определя оптималното ниво на маслото, което трябва да остане между минималната и максималната маркировка на щеката за измерване на маслото.

Още: Какво масло да изберете за двигател с голям пробег?

Правилната проверка на нивото на маслото включва почистване на повърхността на измервателната пръчка със сух парцал или хартиена кърпа преди употреба. След това измервателната пръчка се вкарва обратно в двигателя и след това се изважда, за да се определи действителното ниво на маслото в двигателя. Някои шофьори обаче правят грешка още на този етап, като не поставят пръчката докрай, което води до подценяване на нивото на течността.

Втората грешка е проверката на нивото на маслото при работещ двигател или веднага след изгасването му. В такива случаи пръчката за измерване на маслото може да покаже значително ниско ниво, тъй като маслото е равномерно разпределено в двигателя, а в масления съд ще присъства в минимални количества.

Защо постоянното доливане на масло в двигателя е вредно

Добавянето на масло до максимално ниво в този момент може да доведе до препълване - излишната смазка може да започне да изтича през маслените уплътнения и уплътненията, което в крайна сметка може да причини сериозна повреда на двигателя. Ето защо, преди да проверите нивото на маслото в двигателя с вътрешно горене, е важно да изчакате поне 15 минути след изключване.

Също така не се препоръчва да проверявате нивото на моторното масло, когато е напълно охладено, тъй като това може да доведе до неточни показания. Докато двигателят работи, маслото се разширява, така че когато се охлади, нивото на течността ще бъде по-ниско.

Още: Кога шофьорът трябва да се притеснява от разхода на масло на двигателя?

Не трябва да проверявате нивото на маслото, когато колата е спряна на наклон надолу или нагоре. В такива ситуации маслото се премества от едната страна на масления съд, което може да изкриви показанията на измервателната пръчка.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Колко станции за зареждане са необходими в Европа?

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com