Правила за добре изгладени дрехи

10504
Правила за добре изгладени дрехи
Снимка: iStock/Guliver

Как се глади риза без веднага да се набръчка отново? Кои са правилата за добре изгладени дрехи? Някои хора обичат да гладят, но повечето се дразнят в някакъв момент, когато планината от пране се натрупва и гладенето сякаш никога не свършва или когато блузата отново се обръща настрани и показва повече гънки от преди. Няма ли по-лесен начин – и какви неща трябва да имат предвид начинаещите?

Избягвайте гънките при пране

Само настройките на пералната машина могат да опростят работата на дъската за гладене. Както твърде високите скорости на въртене, така и прекалено пълните барабани водят до прекомерни гънки. Съветваме ви да оставите една ръка разтояние, за да не се смачка прането.

Също така: колкото по-меко е прането, толкова по-малко трябва да го гладите. Смес от две чаени лъжички сода и 100 милилитра вода може да послужи като алтернатива на омекотителя за тъкани – тъй като содата предотвратява отлагането на варовик във влакната и това прави прането по-меко и спомага за по-малко гънки. Ако закачите дрехите веднага след прането, едва ли ще се образуват упорити гънки при сушене.

15 ХИТРИНКИ за максимално добре ИЗГЛАДЕНИ дрехи

На каква температура се глади?

Един поглед върху етикета за грижа върху дрехата показва дали и колко е необходимо гладене. Зачеркната ютия означава никаква работа, защото прането не трябва да се глади. Точка означава "гладене при ниска температура" (около 110 градуса). Две точки на етикета позволяват гладене при средна температура (около 150 градуса). И три точки, често срещани при памук и лен, означават максимална температура на гладене (около 200 градуса).

Гладене с пара

Леко влажното пране е най-добре да се глади. В противен случай парна ютия (винаги използвайте дестилирана вода, за да предпазите ютията) или бутилка със спрей с вода ще помогнат за рехидратирането на прането по време на гладене. „Парова ютия, която отделя 90 грама пара в минута, е достатъчна, за да гладите дрехи само от едната страна“, казва Мартина Шефер от Германското дружество за домакинство. След това гладенето се извършва отпред, деликатните тъкани се обръщат отвътре навън.

Съвети за бързо и лесно гладене

Блузите и ризите - може би най-неприятните дрехи, когато става дума за гладене - трябва да се разкопчаят и след това да се гладят в следния ред, за да се избегне набръчкване на вече изгладени повърхности. Първо изгладете малките части: яка, рамената на рамото, маншетите и от вътрешната страна планката с копчетата. След това повърхностите: ръкави, гръб и накрая отпред. И не го окачвайте веднага в килера. След гладенето прането трябва да се изпари малко, защото все още има остатъчна влага в тъканта, казва Шефер, което може да причини петна от мухъл .

Особености на гладенето на ризи

Гладете извитата яка първо отвън, след това отвътре и винаги от ъглите към средата, за да предотвратите гънки. Двойните шевове и маншетите се третират като джобове - от време на време притискайте стегнато. След това идва ред на ръкавите един след друг: те трябва да лежат на дъската за гладене и да се гладят, като се започне от вътрешния шев - оставете маншетите. Ако искате да направите без отличителната гънка, трябва да натиснете плата малко над дъската за гладене на външния ръб или да използвате специална дъска за ръкави. След това обработете предната част на ризата, като започнете с планката с илици. И накрая гърбът е сплескан - уверете се, че тъканта е издърпана плоска и винаги гладете към страничния шев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

7 места, които повечето хора забравят да разчистят

Лекар: Това е оптималният период за смяна на спалното бельо

Тези 6 тайни лайфхака от опитни домакини ще накарат апартамента ви да блести от чистота

Този предмет в банята поглъща огромно количество опасни бактерии

10 домакински препарати, от които можете да спестите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Чистофайници