Съвети за бързо и лесно гладене

2786
Съвети за бързо и лесно гладене
Снимка: iStock/Guliver

Много хора без колебание споменават гладенето като една от най-малко любимите домакински дейности. Известно е че дрехите трябва да се гладят, защото не е подходящо да се носят набръчкани. За щастие има няколко прости начина да улесните тази досадна и изморителна дейност. Даваме ви 5 съвета, за да направите гладенето по-лесно, по-бързо и по-забавно.

Съвет 1: Бъдете организирани

Как да изгладим дрехите си, без да се налага да ползваме ЮТИЯ

Гладенето със сигурност не е едно от любимите задължения на домакините. За съжаление в ежедневието ни често пъти се налага да боравим с...

Преди гладене – сортирайте изпраните вещи според вида на тъканта и максималната температура на гладене. Най-добре е да започнете с предмети, изработени от деликатни тъкани, които изискват ниска температура на гладене. Постепенно преминете към дрехи от памук, лен и деним, които ще се гладят при много по-висока температура. Такава организация ще спести много време и ще избегне неприятното преместване на температурата на ютията напред-назад.

Съвет 2: Изберете правилното оборудване

Доброто оборудване е от съществено значение - също и когато става въпрос за гладене. За да го направите бързо, удобно и ефективно, помислете за закупуване на ютия с парогенератор. Водната пара, която излиза от устройството под високо налягане, лесно ще премахне всички гънки. Обърнете внимание и на удобната възможност за вертикално гладене . Благодарение на тази функция можете да гладите дрехи, без да ги сваляте от закачалката! По този начин можете също бързо и лесно да освежите окачени завеси. По-модерните модели ютии имат и контролен панел , който улеснява настройката на устройството - ютията ще ви информира за необходимостта от смяна на филтъра против варовик или презареждане на резервоара за вода.

Съвет 3: Не препълвайте пералнята си

Опитайте се да не претоварвате барабана на пералната машина с дрехи! Не забравяйте, че колкото повече дрехи има в пералната машина, толкова по-грозни и трудни за гладене са гънките. Когато перете , опитайте се да оставите около 1/3 от барабана празен . Също така избягвайте да перете ефирни, деликатни тъкани заедно с тежки тъкани. Последните - напоени с вода - смачкват деликатните тъкани, което ги кара да се мачкат. След изпиране изтръскайте дрехите и ги поставете в сушилнята.

Ако знаете този ТРИК, ризите ви винаги ще са перфектно изгладени

Ако знаете тези няколко трика, гладенето на ризите вече няма да представлява трудност за вас. Време е да научите как лесно, бързо и без...

Съвет 4: Гладете дрехите си влажни

Добра практика е да улесните гладенето върху леко влажни дрехи . Разбира се – можете да използвате функцията за пръскане, която е част от стандартното оборудване на ютии. Ако обаче сте привърженик на по-икономичните решения – гладете дрехите си, преди да са напълно изсъхнали. Благодарение на това ще използвате по-малко вода и ще избегнете застояването на дрехите в стаята.

Съвет 5: Използвайте препарати за гладене

На пазара има много препарати , които улесняват гладенето, благодарение на веществата, които съдържат, като нишесте или силикон . Избирайки аромат - ще добавите нотка свежест на дрехите си. Докато гладите, можете да посегнете и към домашно приготвени препарати. Домашно приготвен омекотител е оцетът. Всичко, което трябва да направите, е да смесите оцет и вода в пропорция 1 към 4. Добавете няколко капки от любимото си масло, напр. лавандула, за аромата. Напръскайте приготвената смес върху дрехите непосредствено преди гладенето. Оцетът ще омекоти гънките и ще улесни гладенето, а миризмата му бързо ще изчезне.

Следвайки петте съвета по-горе, вие не само ще направите гладенето по-бързо и по-лесно, но и много по-ефективно. Дрехите ви ще бъдат чисти, ароматни и елегантни - само за няколко мига. Всичко, което трябва да направите, е да се погрижите за подходящото оборудване и добрата организация на работата.

С този трик ще забравите за гладенето на пердетата

Всяка домакиня знае колко време отнема гладенето на пердетата след пране. Този трудоемък процес може да отнеме повече от час, така че ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com