X
 
 

Основан е Софийският университет "Св. Климент Охридски"

1630 2
photo of Основан е Софийският университет "Св. Климент Охридски"
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов
През 1880 г. Министерството на просвещението на току-що възстановената българска държава внася в Народното събрание проект за Основен закон за училищата, чиято идея е да се създаде българско висше училище, което да приема завършилите обучението си в реалните и класическите гимназии. Едва през 1887 г. е издадена наредба от министъра на просвещението Тодор Иванчов за откриване на педагогически клас към Първа мъжка гимназия в София. Във временния правилник е предвидено функционирането само на историко-филологическо отделение.

На заседанието си от 8 декември 1888 г., отчитайки доброто начало на Висшия педагогически курс, Народното събрание взема решение и приема закон за преобразуването му във Висше училище.

В Израел е въведена новата национална валута – шекел

Шекел е наименованието на няколко древни мерни единици за тегло или на валута. Първата употреба на термина е от Месопотамия около 3000...

На 29 януари 1889 г. в присъствието на Иван Шишманов, представител на Министерство на народното просвещение, е избран първият ректор на висшето училище – Александър Теодоров-Балан – измежду първите му седем преподаватели – т. нар. „нови седмочисленици“, сред които Любомир Милетич, Иван Георгов и Никола Михайловски. През 1904 г. е преименуван на университет.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Октомври 2 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
    АКО ГЛАСУВАШ ТИ УЗАКОНЯВАШ ЕДНО АНТИНАРОДНО УПРАВЛЕНИЕ. УЗАКОНЯВАШ ВРАГОВЕ НА НАРОДА ИЛИ ТЕХНИ ПОДЛОГИ. Ето сега в София какъв избор имаш например ? Наложницата на брат галев , наглата и сегашна кметица фандъкова със сестра галева. Е имаш и алтернативи. Онова куклата архитект мазен до безобразие и финансовият патриот джамбаски/ подлога на брат галев/. Е КАКВО ИЗБИРАШ И ЗАЩО ТРЯБВА ДА ГО ИЗБИРАШ ?
  • Георги Илиев Митев 1 Георги Илиев Митев преди 2 седмици Профил на трол?
    ПОЕМА П-Е е като дядо си мил. Препънат в гората върви по тревата. П-Е е признат активист:турист,комунист,социалист. Доктор на тоталитарните науки. Не е като някои неуки. За всеки проблем ще реши коя партия не греши. Неговите ученици вече са в редици. Те проблемите си ги решават с песента на витошара:"Само от спортист в планината ти ще се спасиш, защото долу е полиция горе е милиция и навсякъде е виж още ›› авиация без комуникация". Автор: Георги Илиев Митев. Град София (2014). Трето поколение репресиран и второ поколение репресиран по отношение на образованието. Със средно образование.
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 19-20 октомври

Овен Много е вероятно да се почувствате неудовлетворени от връзката си. Емоциите ще се дължат на възникнал спор, но не правете генерални заключения....