В река Клондайк в Канада е открито злато, което поставя начало на златна треска

70285
В река Клондайк в Канада е открито злато, което поставя начало на златна треска

1896 г.

През 1896 година трима души, водени от Скукъм Джим Месън, тръгнали по река Юкон. Те издирвали неговата сестра Кейт и съпруга й Джордж Кармак. Открили ги край река Клондайк да ловят сьомга. После посетили Робърт Хендерсън, който промивал злато в приток на Клондайк. Групата тръгнала нагоре по реката, където бил Заешкият поток, сега потокът Бонанза, за да ловят лосове.

На 16 август 1896 г. групата се натъкнала на богати залежи на злато в потока Бонанза. Официално се знае, че откритието е направил Скукъм Джим. Петимата обаче единодушно решили да го регистрират на името на Джордж Кармак от страх да не стане притежание на някои от индианците в околността поради расистки предубеждения.

Цар Самуил превзема Одрин

На 15 август 1002 г. българската армия под командването на цар Самуил, превзема Адрианопол (Одрин). Докато византийската войска е конц...

Местността е дива и необитаема, затова новината за залежите на благородния метал гръмва за пръв път едва година по-късно - на 14 юли 1897 г., когато параходът “Екселсиор” достига до областта. С това започва и началото на прочутата Клондайкска треска. Най-бързи се оказват златотърсачите от Сан Франциско и Западното крайбрежие на САЩ. Не закъсняват и кандидати за забогатяване от Германия, Италия, Норвегия, Англия, има дори представители на Китай и Япония.

През следващата 1898 г. населението на Клондайк вече наброява 40 000 души и районът е застрашен от глад. В рамките на продължилата до началото на XX век златна треска над 100 000 души достигат и за различен период обитават района на Клондайк. По време на пика на златната треска град Доусън е наброявал 30 000 души, а след 1901 г. спада докъм 9000.

Клондайкската златна треска става тема за перото на много писатели от края на XIX и началото на XX век, сред които най-известен и до днес е Джек Лондон, авторът на "Белия зъб", "Дивото зове" и на покъртителните разкази "Да накладеш огън" и „Жажда за живот”. Филмът "Златната треска" на Чарли Чаплин и до днес се радва на добър интерес, като сцената с „танца на хлебчетата” винаги е считана за култова.

Златната треска е важен момент и в историята на канадския град Едмънтън, който и до ден днешен организира през лятото фестивал, наречен "Клондайкски дни" и посветен на похода на авантюристите към богатството.

Уинстън Чърчил и Франклин Рузвелт подписват Атлантическата харта

Атлантическата харта е документ, издаден на 14 август 1941 г. на срещата между президента на САЩ Франклин Рузвелт и министър-председате...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com